Det här är intressant! Kalmar Vatten likställer (styrke)träning med en lönegrundande arbetsuppgift.
De anställda SKA träna på arbetstid. Deras lön påverkas av om de tränar på arbetstid.
Vid frågan om hur villkoret att träna har påverkat sjukfrånvaron och personalomsättningen blir svaret:
Resultatet är av den obligatoriska träningen har lett till något minskad sjukfrånvaro, från 3,48 procent till 3,12, och minskat omplaceringar på grund av belastningsskador från 1 procent om året till 0,13 per år.
Vad säger du? Är det ok för arbetsgivaren att likställa träning med en arbetsuppgift och att om du tränar eller ej, samt hur mycket, påverkar lönen? Är det att gå in på medarbetarens integritet att kräva att man tränar (på arbetstid) för att ha fysiken för att kunna utföra sitt arbete med minskad risk för skador och ohälsa?
Jag vet många som mer än gärna skulle träna på arbetstid då de anser att det är ett arbetsgivaransvar att skapa förutsättningar för att träna så man kan bibehålla den fysik man har behov av i sitt arbete för att just minimera risk för skador och sjukdom.
Det är självklart inte det ena eller andra alternativet som är rätt utan det beror självklart på arbete, arbetsgivare mm, men tanken är intressant. Just tanken hos arbetsgivare som verkligen jobbar för att praktisera sitt arbetsgivaransvar när det gäller arbetsmiljö och skapa förutsättningar för medarbetare att bibehålla sin hälsa i livet.
Klicka här för att läsa hela artikeln på gp.se ››
//Anna