Hälsofrämjande organisationer

Kan man blir sjuk av att jobba för mycket?

Frågan ställs på nytt med jämna mellanrum av både forskare och arbetsgivare. Av läkare och journalister. Av många.

Jag är varken det ena eller andra så jag ska inte sätta ner foten här och säga ja eller nej.

Men en åsikt och erfarenhet har jag.

Min åsikt är av den karaktären att en bristande/dålig psykosocial arbetsmiljö (ledarskap, medarbetarskap, arbetstider mm) mycket väl kan vara en stor bidragande orsak till att många blir utmattade, fysiskt och psykiskt.

Jo, jag vet vad jag talar om. Det har hänt även mig. Faktiskt var det just det som fick mig att bli intresserad av ämnet kring koordinering av rehab och att jag jobbar med det jag gör idag. En artikel ur Svd finns att läsa här >>

Unionen presenterar idag sin Arbetsmiljöbarometer för 2012 där siffrorna visar att

På fyra av fem arbetsplatser jobbar man regelbundet övertid och på fyra av tio arbetsplatser finns anställda som är eller har varit sjukskrivna på grund av arbetstiden.

Min erfarenhet är att denna fråga ytterst handlar om ledarskapet på arbetsplatsen. Hur många skulle arbeta övertid om det via ett sunt ledarskap kommuicerades att det inte är ok med övertid och att de arbetsuppgifter man är anställd för att uföra är i mängd vad som täcker 8 timmar/ dag och inte 10, 12, 14, 16 timmar…

Jag önskar att jag hade haft ett ledarskap från dåvarande chef som hade sett mig och min arbetsbelastning och inte bara lagt på mer.

Ja, jag sa ”ja” till allt. ”Jag fixar” – även om jag visste att jag inte skulle hinna egentligen. Jag var nog under min anställning en ganska lönsam resurs, lönemässigt, för mig arbetsgivare. Under en ganska lång period fick de utfört jobb för 2 för 1 lön…

Och ja – det spelar även roll vem man är som person. Hur man mår. Vilka prioriteringar man har i livet. Tidigare (arbets)livserfarenheter. Tidigare sjukdomar/skador mm.

Som individ är jag ansvarig för att ta hand om min egen hälsa och välmående. Att göra det jag behöver göra för att må bra i mitt liv. Det är ofta detta rehabilitering vid sjuskrivning för t ex utmattningssyndrom fokuseras på.

I detta ämne har jag själv varit med i Unionens medlemstidning Kollega och dess föregångare på SIF-tiden.

Åter igen – min erfarenhet är att både individ och organisation behöver rehabiliteras vid en sjukfrånvaro kopplat till psykisk ohälsa. Likväl som när en medarbetare skadat sig på arbetsplatsen, att man ser över de tekniska hjälpmedlen för att förebygga så det inte händer igen.

I skrivande stund är jag på väg till Linköping för att i vår läsa en kurs på högskolan. Kursen heter ”Hälsofrämjande organisationer”. Jag ser här fram emot att få ännu fler verktyg och större kunskap i mitt arbete med att hjälpa arbetsgivare att få mer hälsofrämjande organisationer i praktiken.

Trevlig helg!

//Anna

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.