Jämställd arbetsmiljö och sjukskrivning?

9672236_m

Under veckan som gått har det dykt upp olika nyheter som tar avstamp i jämställdhet och kvinnors situation gällande arbetsliv och arbetsmiljö. Jag har samlat på mig några av dessa för att publicera idag den 8 mars, på internationella kvinnodagen.


Tidningen Du&Jobbet

Kvinnor i arbetaryrken har de sämsta villkoren på en rad områden i arbetslivet. Det gäller arbetsmiljö, arbetstider och anställningstrygghet.
Det framgår av en Jämställdhetsbarometer som LO presenterat.

Läs mer ››


Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket påbörjar nu, i samband med Internationella kvinnodagen, en informationssatsning med sikte på könsskillnader i arbetsmiljön. Syftet är att öka kunskaperna om hur arbetsmiljön ser ut för kvinnor och män och få ner kvinnors sjuktal inom arbetslivet.

Läs mer ››


Försäkringskassan

Sedan 1980-talet har kvinnor haft högre sjukfrånvaro än män och den vanligaste sjukskrivningsorsaken bland kvinnor är psykiska diagnoser. När kvinnan bildar familj löper hon ännu högre risk att drabbas av sjukskrivning.  Men varken dubbelarbetet, typ av diagnos eller yrkesrelaterade faktorer ger en fullständig förklaring till varför kvinnor är så pass mycket mer sjukskrivna än män.

Laura Hartman som är analyschef på Försäkringskassan ger sina tankar kring detta.

Försäkringskassan har även här även samlat ett flertal rapporter kring jämställd sjukskrivning och kvinnors sjukfrånvaro.

Läs mer ››


Sveriges kommuner och landsting – SKL

Jämställd sjukskrivning

Detta område innebär en fortsättning kring arbetet med att säkerställa en jämställd sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess. Förutom att det är ett eget område är det också centralt att området integreras i helheten och i ledning/styrning.
För 2014-15 innebär villkoret bland annat att landstingen arbetar med att ta fram mål, indikatorer och implementeringsstrategier för en jämställd sjukskrivningsprocess.

Läs mer ››


Själv har jag ett förhållningssätt till genusfrågan och jämställdhet att vi ska behandla och bemöta varandra så som vi själva vill bli behandlade och bemötta. Inte bara mellan kön utan även mellan religion, hudfärg, sexualitet mm.

//Anna

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.