Senaste åren har jag haft ett konsultuppdrag som rehabkoordinator på en företagshälsa här i Stockholm och ser vilken potential denna funktion har!
Att arbeta med koordineringsinsatser inom företagshälsa är verkligen att svetsa ihop teamet på företagshälsan kring individen och samtidigt få möjligheten att i samverkan med kunden utveckla deras kompetens och arbetssätt när det kommer till sjukskrivning, rehab och anpassning.
Ibland tar ett individärende flera månader, från sjukskriven till friskskriven. Flertalet rehabmöten med avstämningar, planeringar och reviderade planer. Steg för steg går processen framåt och ibland ett steg åt sidan eller till och med bakåt men att då få medverka till att skapa förutsättningar för att hitta vägen framåt, i små steg, är enormt givande och tacksamt.
Jag har förmånen att få vara med på hela resan och att sitta i det sista avslutande rehabmötet, tillsammans med den kundanställde och dennes chef och att där få lyfta det fantastiska resultatet där alla mår bättre, såväl arbetsgivare som arbetstagare.
När arbetstagaren ser sin egen utveckling och verkligen strålar av styrka och stolthet över att ha överkommit och hanterat orsaker till ohälsa.
När chefen ödmjukt frågar ”Vad ska jag tänka på framöver” och jag får svara ”Fortsätt göra det du gör” just för chefen har gjort precis vad som förväntas att den ska göra.
När vi sedan skiljs åt är det inte ovanligt att individen, med ett stort leende, säger ”Hoppas vi aldrig ses igen”. Det sägs med värme 🙂
I arbetet som rehabkoordinator inom företagshälsa måste du hela tiden hålla dig uppdaterad på lagar och regler. Det är även A och O att organisationen företagshälsa löpande kompetensutvecklar sina rehabkoordinatorer och arbetar med att utveckla teamarbete för att kunna svara upp till kundernas, arbetsgivarnas, behov och förväntningar.
Som rehabkoordinator behöver du även ha hög kunskap om hur kundens organisation fungerar.
Kunna ha förståelse för hur arbetsrätten spelar roll, utan att faktiskt gå in i arbetsrättsliga frågeställningar i skarpt läge. Oftast en väldigt svår balansgång där arbetsgivarens förväntningar kan vara en annan.
Samtidigt ska du även ha med Försäkringskassan och rehabiliteringskedjan och hur den påverkar processen samt sjukskrivande läkare och läkarintyget.
Det är väldigt många rörliga, och ibland röriga, delar i rehabiliteringsprocessen.
Dock håller jag nu på att fasa ut arbetet med egna individärenden att koordinera, för att istället fokusera på att i större grad lyfta och stärka andra rehabkoordinatorer och jobba för att dessa har rätt förutsättningar för att göra sina respektive uppdrag. Detta genom såväl de utbildningar jag håller som handledning.
Att få bolla ett ärende med en rehabkoordinator som har kört fast och inte riktigt vet hur hen ska ta ärendet vidare. Att lyssna in vad den beskriver, ställa några frågor, ibland komma med förslag och då se i ögonen, just i ögonblicket när insikten/kunskapen landar, det är galet häftigt! (Ofta har de svaret själva men vill ha det bekräftat att de tänkt rätt)
Så, frågan är vilka fler spännande nya utmanade uppdrag som väntar mig härnäst?!
//Anna