Rehabkoordinator är en expertresurs vid upplägg av återgång i arbete!

Ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon i morse triggade igång mig. Det handlar om arbetsträning och återgång i arbete:

Hej TV4 Nyhetsmorgon!

Nästa gång som ni behöver en expert i studion som ska prata om arbetsträning och återgång i arbete så är det en rehabkoordinator ni ska bjuda in.

I uppdraget som rehabkoordinator ingår nämligen just att kunna planera en bra återgång i arbete utifrån de individuella behoven och i linje med det regelverk som finns kring detta och utgår från socialförsäkringen och Försäkringskassan.

När jag ser klippet från i morse och den leg psykolog som ni bjudit in och den luddiga beskrivningen som han ger av återgång i arbete i samband med utmattningssyndrom så blir jag faktiskt ledsen. Här finns ett riktigt bra tillfälle att göra något bra kring återgång i arbete och så tar ni dit fel kompetens.

Dessutom säger han flera gånger att man ska börja arbeta på halvtid vid utmattningssyndrom och det är för de flesta alldeles för omfattande inledningsvis. De flesta behöver börja just med arbetsträning eller max 25 %, vilket då motsvarar 2 timmar/dag för den som arbetar 40 timmar/vecka i vanliga fall (heltid).

Han är rätt kompetens när det kommer till att prata om själva rehabiliteringen innan återgång i arbete startar, vad som behövs där samt vad som kan behöva fångas upp under tiden för återgång i arbete, men själva planeringen, som även ska göras i samråd med sjukskrivande läkare, bör ledas av en rehabkoordinator.

För många som är sjukskrivna, för just utmattningssyndrom, så är det ett väldigt stort steg att starta återgång i arbete. Orsak till sjukskrivningen finns väldigt ofta såväl i arbetslivet som i privatlivet.   Och för den enskilde är det ofta enklare att påverka faktorerna i privatlivet. Det är inte lika enkelt, för den enskilde, att påverka faktorerna i arbetslivet. För att kunna återgå i arbete hos befintlig arbetsgivare (samma eller andra arbetsuppgifter) så är det A&O att arbetsgivaren har rehabiliterat de arbetsrelaterade orsakerna till medarbetarens sjukskrivning. I annat fall kliver en medarbetare som tagit ansvar för att rehabilitera de privata orsakerna in i en arbetsmiljö där det är precis lika som vid sjukskrivningstillfället. Det blir då näst intill omöjligt att kunna återkomma i arbete där och dessutom ökar risken i hög grad för att återinsjukna… 

Så, vill ni fördjupa er i ämnet är ni välkomna att höra av er!

Bästa hälsningar

Anna Sporrong

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.