Synliga och osynliga funktionshinder på arbetsplatsen

IMG_3788I höstas fick jag möjligheten att verkligen fundera på det här med synliga och osynliga funktionshinder på arbetsplatser.

Jag fick nämligen möjligheten att föreläsa tillsammans med Yasmin Jungestedt på WorkingLife som arrangeras av Arbetsmiljöforum.

Yasmin sitter i rullstol efter en dykolycka i Spanien för mer än 10 år sedan. Hon har skrivit en naken och äkta skildring kring detta i sin bok ”När livet störtdök”.

Vi träffades några gånger inför föreläsningen då vi inte kände varandra sedan tidigare, så i samband med förberedelserna delade vi våra erfarenheter med varandra.

Hon med ett synligt funktionshinder.

Jag med ett osynligt.

Det osynliga kom i samband med min egen sjukskrivning för mer än 10 år sedan då jag sprang raka vägen in i väggen! Det var då i bemötandet på arbetsplatsen hos kollegor och chef som jag fick känna på attityder och kunskap kring osynliga funktionshinder. Även om min chef och kollegor i ord SA att de förstod och anpassade arbetssituationen för mig så blev det inte så i praktiken.

Det är intressant att få ställa det synliga och de osynliga mot varandra på det sättet vi gjorde. Det finns så mycket att berätta och resonera kring attityder, förhållningssätt och ansvar.

Här om dagen kom ett nyhetsbrev fån Suntliv.se som tog upp just detta med bemötande av det osynliga – läs artikeln här >>

Ett annat projekt som jag nämnt i tidigare inlägg som jag gärna rekommenderar igen är (H)järnkoll – läs mer här >>

Jag och Yasmin sa båda efter vår första gemensamma föreläsning i höstas

Det här vill vi göra igen!

Är du intresserad av att boka oss till er arbetsplats/organisation/verksamhet – skicka ett meddelande så tar vi kontakt med er >>

Tack!

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.