Tänker jag för enkelt? #tidigainsatser #sjukfrånvaro

Jag funderar just nu en hel del kring vilken typ av ärenden, sjukskrivningar, som har behov av att en rehabkoordinator kopplas in tidigt i sjukskrivningen.

Detta utifrån såväl hälso- & sjukvården som företagshälsovården.

En tydlig signal borde väl ändå vara om person får diagnos ”utmattningssyndrom”. Läser man i det försäkringsmedicinska beslutstödet (Socialstyrelsen) så står det så här:

Skärmbild (2)

Att en läkare ger en person den diagnosen borde, i mina ögon, göra att en rehabkoordinator direkt kopplas in för att koordinera och samordna rehabiliteringen. Detta inom såväl hälso- & sjukvården som företagshälsovården.

Tänker jag för enkelt?

Jag läser många studier och forskningsrapporter om att fånga sjukskrivningar tidigt, att sätta in rätt insatser men även om att det inte finns verktyg för att identifiera VILKA sjukskrivningar som riskerar att bli långvariga och komplicerade.

Det här är bara ett diagnosexempel, det finns säkert fler som är lika tydliga.

Borde inte detta i sig vara en metod om hur man identifierar sjukskrivningar som riskerar att bli långvariga…

Som sagt – tänker jag för enkelt?

//Anna

 

 

1 svar på ”Tänker jag för enkelt? #tidigainsatser #sjukfrånvaro

  1. Sara Jarl Svara

    Såg att det var ett tag sedan som du skrev ditt inlägg men jag tycker du har så rätt. Jag har varit med och drivit att rehabkoordinatorer kan vara på akuten, för jag tänker precis som du. Tidig rehabilitering leder alltid till en förkortad sjukskrivning. Om man får med patienten från början har vi vunnit mycket.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.