Vilseledande bild med slafsiga begrepp?

IMG_9755

I lördagens DN har Hanne Kjöller skrivit en väldigt tänkvärd ledare.

”I de politiska myternas värld”

Jag har läst den flera gånger.

Efter varje gång landar jag i samma fråga: Har hon rätt? Har det blivit vandringssägen av några exempel som med tiden fått ”nya” eller mer ”allvarliga” diagnoser och dessutom får nya ”namn” när de publiceras i nya medier?

Om fallet är så är det väldigt allvarligt!

Inte undra på att bilden och debatten blir så skev som den faktiskt många gånger är.

Jag är aktiv på Twitter och följer även personer & organisationer som vanligtvis har väldigt heta känslor om detta ämne, men nu under helgen har det knappt varit ett ljud från dessa på Twitter. Det förvånar mig då den här ledaren om någon borde ha satt vatten på deras kvarn i debatten.

Kanske behöver de några dagar att smälta vad Hanne skrivit och hur det ska bemöta detta?

Jag själv konstaterar än en gång att det är så viktigt att se förbi tidningarnas löpsedlar och stora rubriker i ämnet och faktiskt ta reda på historien bakom rubrikerna. Jag har flera gånger ringt upp journalister för att få höra det om inte stod i artikeln, och då blir det hela i sitt sammanhang något helt annorlunda, men ingen kioskvältare som säljer lösnummer.

Tidigare i veckan skickade Försäkringskassan ut ett pressmeddelande om att ”Mediebilden om Försäkringskassan påverkar allmänhetens förståelse av regelverket”.

Någon som är förvånad?

Inte jag.

Pressmeddelande inleds med följande stycke:

Mediernas rapportering om Försäkringskassan och socialförsäkringssystemet 2003-2012 bidrog inte till förståelse för regelverket eller viktiga aktörer. Det är en av slutsatserna i en studie som Malmö högskola genomfört åt Försäkringskassan.

Medier med journalisterna i spetsen har ett väldigt stor ansvar för hur debatten går. Det är klart att det för Försäkringskassan blir ett näst intill omöjligt uppdrag att försöka skapa en bild av förståelse för individen när media konsekvent lyfter fram det motsatta.

Vi är nu i ett pågående valår. Då brukar alltid debatten i ämnet nå sin kulmen. Jag är säker på att även om inte sjukskrivningsfrågan är en valfråga i skrivande stund så kommer den säkert att bli det ju närmre den tredje söndagen i september 2014 som vi kommer.

//Anna

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.