Redan i går kväll rapporterade nyheterna om att SJ ska spara in 1 miljard. Idag har detaljer presenterats som redovisar att det ska ska genom personalneddragningar.
Min första tanke när jag hörde detta är om hur det kommer påverka de som INTE blir av med sina jobb. Samt hur det kommer påverka ALLA tills de som är berörda får faktiska besked.
Det som kommer påverkas är sjukfrånvaron. Ökad upprepad sjukfrånvaro.
Säkert även sjuknärvaro.
I skriften ”Att känna sig överflödig – Om anställningstrygghet ur ett psykologiskt perspektiv” (Arbetslivsinsitutet, LO, TCO och SACO i samarbete 2005) hittar jag följande beskrivning av konsekvenser för individen i en situation som denna:
Konsekvenser för individen
Stress – med alla möjliga negativa följder, inte minst på hälsan – uppstår när individen känner att hon inte kan möta de krav som ställs på henne. I en situation på arbetsplatsen när anställningen verkar hotad, är osäkerheten en viktig stressor. Individen vet inte:
> om hotet om att förlora jobbet blir verklighet,
> hur hon ska agera för att motverka att det händer,
> vilka krav som ställs på henne i den uppkomna situationen.
Samtidigt uppkommer också känslan av att arbetsgivaren har brutit mot det psykologiska kontraktet.
Upplevelsen av att anställningen är otrygg kombinerad med en känsla av att arbetsgivaren brutit ett psykologiskt kontrakt ger upphov till olika stressreaktioner – vilket i sin tur får både fysiska och psykiska hälsokonsekvenser. Det finns också forskning som visar att individer som upplever att deras anställning är otrygg också riskerar att råka ut för fler olycksfall på arbetet.
Teorierna om anställningsotrygghet utgår från att de negativa konsekvenserna, till exempel i form av ökad ohälsa, fortgår under hela tiden som osäkerheten består. Alltså under tiden som den anställda upplever att anställningen är hotad utan att något klart besked givits från arbetsgivaren. När varslet väl kommer, lättar osäkerheten.
Beroende på hur arbetsgivaren väljer att hantera situationen – jag tror att det är svårt att undvika att sjukfrånvaron inte påverkas i en situation av nedragningar och varsel.
//Anna
PS. på sj.se och deras nyhetsrum ligger just nu följande nyhet högst upp… säkert förvirrande budskap och nyhetsflöde för många anställda.