Mitt i vår vackra sommar så rullar debatten på om sjukskrivningar och läkarintyg med samma högtryck som det är ute i dag i Stockholm (30 grader)!
Jag har själv semester men läser ändå tidningar och nyheter och då är det svårt att undvika debatten!
Exempel på artiklar:
SvD Debatt 10 juli: Försäkringskassan saboterar för läkare
SvD Debatt 13 juli: Jakten på sänkta sjuktal är politisk
SvD Debatt 22 juli: Arbetsgivare: Läkarintygen är alltför ofta helt blanka
Sveriges Radio P1 Morgon 26 juli: Sjukskrivna i kläm när alla skyller på alla
Så, i detta känner jag ett behov av att belysa något som inte har varit i fokus senaste tiden, och det är arbetsgivarens sjuklöneansvar.
De 14 första dagarna i en sjukfrånvaro för en person som har en anställning.
Där allt startar.
Villkor för en anställd när det gäller sjuklön regleras i Lag (1991:1047) om sjuklön (Sjuklönelagen i talspråk).
Det är det som reglerar när en arbetsgivare är skyldig att bevilja en medarbetare sjuklön.
Viktigt här är att sjuklön något som arbetsgivaren beviljar när medarbetaren meddelar sjukdom (medicinsk orsak, fysisk och/eller psykisk) som frånvaroorsak till varför man inte kan komma och utföra det arbete som man är anställd att göra.
Jag har under mina år i mitt yrke träffat alldeles för många chefer, och även HR, inom såväl det privata som offentliga som statliga, som inte känner till att de i och med att en medarbetare sjukanmäler sig, ska ha en dialog med medarbetaren om denne skulle kunna arbeta i tillfälligt andra arbetsuppgifter och därmed inte behöva vara hemma med sjuklön utan vara på arbetet med lön, i alla fall delvis.
Dessutom att sjuklön är steglös. Det är först från dag 15 i sjukskrivningen, när Försäkringskassan och sjukpenning blir aktuellt, som lag reglerar fasta nivåer av sjukskrivning.
Chefer som blir positivt överraskade över att de har denna möjlighet.
Chefer som genast ser syftet och nyttan med att redan från dag 1 vid medarbetarens sjukfrånvaro, ha en aktiv dialog med denne, för att skapa förutsättningar för återgång i arbete.
De flesta chefer jag mött de senaste snart 20 åren har inte haft en aning om detta!
För mig ligger en stor del av lösningen i att få till en aktiv sjukskrivningsprocess att arbetsgivaren direkt tar initiativ till och håller kontakten med sin sjukfrånvarande medarbetare.
Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta ämne! I Rehabkoordinatorutbildningarna talar jag mycket om detta med deltagarna. Även vid chefsutbildningar.
När det gäller det kära ämnet läkarintyg och vad arbetsgivaren ska ha för information, så har Sveriges kommuner och landsting (SKL) tagit fram ett väldigt bra material riktat till sjukskrivande läkare.
Innehållet har även stämts av med Svenskt Näringsliv, Svensk Handel och Arbetsgivarverket.
Klicka här för att komma till materialet >>
Materialet är även toppen för såväl arbetsgivare, deras medarbetare och andra.
När du klickar dig vidare på länken ovan så scrollar du ner nästan längst ner på sidan. Där ligger länkar till två dokument. Det understa, ”Bilaga fördjupad information vad arbetsgivaren behöver i ett läkarintyg”, läs det noggrant.
För sig som undrar vilken information som arbetsgivare har rätt till i ett läkarintyg, här har du svaret, en gång för alla!
Avslutningsvis: Det är väldigt viktigt att vi har en rättssäker och förutsägbar socialförsäkring som ger det skydd som behövs. Här finns det mycket att göra i att förbättra systemet och förslag på fördänringar finns, även om jag saknar ett helhetsgrepp,
Så, det var lite lösryckta tankar från mig 🙂
//Anna