Jobbet påverkar vår hälsa – både fysiskt och psykiskt

IMG_0507

Den första är en ledare av Hanne Kjöller – ”Får man påstå vad som helst?”. Hon skriver om att när man som journalist använder sig av ett case för att förtydliga något så är det viktigt att det är ett case som representerar ämnet. I det här fallet var det inte så, enligt Hanne. Men, det mest intressanta är väl kanske att det var delvis om just detta som kritiken om hennes bok ””En halv sanning är också en lögn” handlade om…

Reportaget i Ekot som hon refererar till i sin ledare kan du lyssna på HÄR

Ett av symtomen för stress är t ex upplevelsen av ”dubbelslag” på hjärtat så kvinnan i reportaget kan vara helt rätt. Kanske ska man inte hänga upp sig på hur en person väljer att beskriva sina symtom av stress i relation om det hade varit t ex en läkar som hade uttalat sig om ”Evas” symtom.

Rapporten, som nämns, från SBU är väldigt intressant läsning och nu kan vi väl en gång för alla sätta ner foten och enigt fastslå att det finns tydliga samband mellan hur det är på jobbet och hur vi mår!

Det är nämligen om just det som dagens andra artikel, som jag vill tips om  i DN, handlar om – ”Så påverkar jobbet din psykiska hälsa”.

IMG_0506

Har du ännu inte läst rapporten från SBU?

Klicka HÄR för direktlänk till fullständig rapport och sammanfattning.

Dagens tredje artikel i DN som jag vill tipsa om är ”Kostsamma arbetsskador ska granskas”.

IMG_0505

Minska belastningsskadorna i jobbet – inspektioner över hela landet

Arbetsgivare behöver få ner belastningsskadorna bland sin personal. Arbetsmiljöverket drar nu igång en rikstäckande tillsyn på 1 000 arbetsplatser över hela landet där ensidiga handrörelser och tunga lyft är vanliga.

Belastningsskador är den enskilt största orsaken till anmälda arbetsskador. Andelen av arbetstagare som har ont i någon del av kroppen varje vecka har ökat de senaste 20 åren. Både kvinnor och män är utsatta.

28 procent av alla kvinnor anmälde 2012 belastning som orsak till arbetssjukdom eller arbetsolycka. Motsvarande siffra för männen var 24 procent.

Arbetsmiljöverkets kommer därför att genomföra inspektioner på 1 000 arbetsplatser över hela landet.

Texten ovan är ett utdrag från Arbetsmiljöverkets pressmeddelande som de skickade ut i veckan.

Så, sammanfattningsvis kan vi konstatera att det som alltid är viktigt att jobba både med de fysiska och de psykosociala faktorerna i arbetsmiljön. Arbetsgivaren har ansvar för båda. Medarbetarna har ansvar för båda.

Trevlig läsning!

//Anna

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.