När friskvård blir krav på prestation från arbetsgivaren…

21300792_m

Det finns arbetsgivare som förespråkar ett elit-tänk när det kommer till fysiska utmaningar och prestationer när det handlar om träning. Ett exempel som vi har kunnat läsa om i Svenska Dagbladet är företaget ”Rejlers” som går i täten.

Jag själv har väldigt svårt för detta elit-tänk och tävlingsmoment när det kommer till friskvård i arbetslivet. Det blir alldeles för extremt för att jag ska se hur det kan vara hälsosamt för ALLA anställda på företaget.

Två artiklar i SvD sticker ut lite extra; ”Extremsport bygger på laganda” och nu senast ”Näringslivsprofilernas bästa träningstips”. I den senare artikeln hittar jag kommentaren från forskaren Mikael Mattson som sätter en balans till vinklingen om elit-tänk kring prestation i träning:

Mikael Mattsson säger att inriktningen på prestation i träningen kan motverka sitt syfte. Han menar att det inte ger bättre effekter för stresshantering att tävlingsträna än om man joggar lugnt i skogen.

– Många gånger skulle det egentligen vara bättre att cykla fram och tillbaka till jobbet än träna stenhårt ett par vardagskvällar i veckan. Det finns en uppenbar risk om man kör för hårt, eller om man försöker pressa in mycket träning i ett redan fullspäckat schema, för att träningen går över styr åt andra hållet.

Min erfarenhet är att det är minst lika viktigt med en mentala träningen som med den fysiska. Så fort det läggs in krav på prestation i den fysiska träningen av arbetsgivaren så hamnar balansen rejält på sniskan!

Så Svenska Dagbladet – jag vill läsa artikeln om arbetsgivaren som ser nyttan av balansen mellan fysisk och mental träning där man stödjer medarbetarna på deras villkor om vad de önskar uppnå, individuellt, för ökat välbefinnande. Utan att det kopplas till krav från arbetsgivaren.

Tills dess, ta en kort paus från det du håller på med och lyssna till en inspirerande intervju med vår försvarsminister Karin Enström när hon berättar om hur ledarskap och hälsa går hand i hand. Hur hon betonar såväl den fysiska som den psykiska hälsan.

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.