Konsultativt arbetssätt i 5 landsting.

I torsdags flög jag upp till Umeå för att på fredags morgonen träffa över 100 koordinatorer av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen som jobbar i Landstinget Gävleborg, Jämtlands läns landsting, Norbotten läns landsting, Landstinget Västernorrland och Västerbottens läns landsting.

De startade sin konferens redan på torsdagen och jag anslöt på fredag morgon.

Mitt ämne för förmiddagen var ”Konsultativt arbetssätt”. Begreppet som de senaste månaderna har seglat upp och blivit aktuellt för de som jobbar med att koordinera sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessan. Både inom primärvården, specialstvården, företagshälsovården, HR-avdelningar etc.

Funktionen att koordinera sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen har även lite olika namn. Olika företagshälsovårder, landsting, regioner och arbetsgivare har valt att döpa funktionen till lite olika namn. Några exempel är;

  • rehabkoordinator
  • rehabiliteringskoordinator
  • sjukskrivningskoordinator
  • rehabcoach
  • sjukskrivningscoach
  • rehabsamordnare
  • rehabiliteringssamrodnare
  • case manager
  • rehabvägledare

Självklart kan detta upplevas som förvirrande att en och samma funktion har olika benämningar. Jag kan personligen känna att det skulle gynna funktionen om benämningen blev mera enhetlig. Här finns ett jobb att göra.

Tillbaka till min föreläsning i Umeå, vi fick en spännande förmiddag om att arbeta konsultativt i funktionen som koordinator. Vi vände och vred på begreppet och jag la tonvikt på att beskriva arbetssättet och förhållningssättet utifrån olika exempel och situationer.

Deltagarna var aktiva och delaktiga i diskussionen om deras vardag och utmaningar i funktionen.

Landstinget Västernorrland har även tagit fram en bok ”Sjukskrivning som hjälper – Erfarenheter av koordinatorstöd och eget ansvarstagande.” Boken är skriven av Gustaf Forssell, Jeannette Sehlberg och Lena Näslund.

Klicka här för mer information om boken >>

Är du intresserad av att höra mer om hur man arbetar konsultativt i rollen som rehabkoordinator? Välkommen att kontakta mig så berättar jag mer!

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.