Löneavdrag för karensdag och sjuklön gäller tydligen inte alla…

Om man läser Dagens Nyheter idag är det svårt att missa den stora nyheten…

dn

DN har granskat lönespecar gällande våra statsråd och huruvida de sjukanmält sig och därmed fått löneavdrag för sjukfrånvaro (karensdag och sjuklön).

Nu visat det sig att trots att de uppgett att de inte kunnat närvara vid olika uppdrag pga sjukdom har de inte sjukanmält sig och därmed inte heller fått löneavdrag som karensdag och sjuklön.

Statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe hänvisar till praxis om att detta inte görs då statsråd är i tjänst året runt, dygnet runt. Detta trots att det står i villkoren att de ska sjukanmäla sig och därmed erhålla löneavdrag vid sjukdom.

Min personliga och professionella åsikt är helt enkelt:
Om statsministern (eller annan minister) ligger hemma i influensa och är magsjuk och därmed inte kan utföra sina arbetsuppgifter ska denne sjukanmäla sig och därmed belastas med karensdag och sjuklön.
Här måste statsråden föregå med gott exempel för medborgarna.
Med en månadslön på 144 000 kr har statsministern råd med en karensdag….

Detta i jämförelse med kvinna inom omvårdnaden yrke som har betydligt lägre lön och inte har något annat väl än löneavdrag för karensdag vid första dag sjukfrånvaro!

Så, jag ser nu fram emot en ny ”praxis” på regeringskansliet för våra statsråd – nämligen att de följer sjuklönelagen precis som resten av Sveriges medborgare.

Eller vad tycker du?

//Anna

Klicka här för att läsa artikeln på dn.se ››

Även Svenska Dagbladet har fångat upp nyheten ››

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.