Uppföljning av ”Besviken på Försäkringskassan?” – Inte längre!

Jag har fortfarande semester men läser tidningarna varje dag. Idag är det en artikel som jag känner att jag måste passa på att kommentera här.

IMG_0179

Det är Svenska Dagbladet som skriver som en dom hos Högsta Förvaltningsrätten. Det handlar om en man som motsatte sig en operation som Försäkringskassan hävdade att han måste genomgå för att den ”skulle kunna” leda till arbetsförmåga och om det var så hade han inte rätt till sjukersättning.

Men, efter utslag nu i Högsta förvaltningsdomstolen har de slagit fast, att i det här fallet, har inte Försäkringskassan rätt att kräva att denna man genomgår operationen i fråga då den inte heller skulle garantera en arbetsförmåga.

IMG_0178

Till artikeln finns även ett stapeldiagram om att allt fler försäkringsfall avgörs i domstol.

Som jag tidigare har skrivit om här har jag haft en ärende under våren/sommaren där jag stött på ett motstånd från Försäkringskassan som jag aldrig tidigare varit med om. Det har handlat om att FK vill neka sjukpenning i ett ärende där det egentligen handlar om att diskutera aktivitetsersättning/sjukersättning då det är en kronisk sjukdom som är orsaken och som påverkar arbetsförmågan.

Min uppdragsgivare har av förklarliga skäl varit enormt uppgiven i situationen och varit på väg att ta de hela till domstol. Jag rekommenderade att vi först och främst skulle göra allt vi kunde innan det kom till det. Det är alltid bättre för alla parter om ärendet kan få en lösning utan att domstol behöver blandas in.

I detta aktuella ärende så lyckades jag nå fram till rätt personer på Försäkringskassan som kunde bistå i att styra ärendet rätt. Utan deras insats hade ärendet först fått gå till omprövningsenheten och sedan i värsta fall till domstol.

Min uppdragsgivaren blev så glad och lycklig som jag sällan sett någon. Nu kan de rikta om fokus och se framåt istället för att stå och stampa. I detta fall är det ju då en kronisk sjukdomsorsak som kommer medföra ett livslångt förhållande med Försäkringskassan.

Min frustration har varit stor och hopplösheten har ibland tittat fram och visat sitt fula tryne. Men jag vägrade ge mig och ge Försäkringskassan rätt i något jag visste var fel.

Så, än en gång ett stort tack till er på Försäkringskassan som bistod till att ärendet fick en lösning och en väg framåt!

Tack!

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.