Varför gör ni på detta viset?

Om det nu är så, som det står i artikeln i Aftonbladet, så blir jag heligt förbannad.

Det här är andra gången på kort tid som nyheten om en arbetsgivare med orimliga krav på sina sjuka anställda.

Skärmavbild 2014-11-19 kl. 21.33.18

 

Först var det Stormberg i Norge där chefen spelat in ett meddelande till de anställda och lagt ut på youtube.com

Nu är det dags för nästa geni – Scandlines. Jag ser med spänning fram emot fortsättningen på detta.

IMG_1574

 

Kortfattat gäller följande:

Dag 1-7 är det den anställde själv som vid sjukdom bedömer sin arbetsförmåga och om denna är så pass sjuk att den inte kan arbeta och därmed sjukanmäler sig. Sedan är det upp till arbetsgivaren att ta ställning till om det som medarbetare meddelar är orsaken till sjukfrånvaro medför att denne behöver vara hemma sjukanmäld eller om det finns andra lämpliga arbetsuppgifter att göra tillfälligt.

Dag 8-14 ska anställda alltid uppvisa ett läkarintyg för sin arbetsgivare för att denne ska kunna ta ställning till rätten till fortsatt sjuklön vid sjukdom och därmed arbetsoförmåga.

Om medarbetaren har fått läkarintyg av sin husläkare så kan även arbetsgivaren ”anvisa” läkare t ex företagshälsovården om man vill ha ett andra utlåtande. Det är då arbetsgivaren som får betala det läkarbesöket. Regleras i kollektivavtal och Lag om sjuklön.

Dag 15 — ska anställ alltid styrka sin nedsatta arbetsförmåga till följd av sjukdom med ett läkarintyg. Detta kräver Försäkringskassan som då ska ta ställning till rätten till sjukpenning. Även här kan arbetsgivare ”anvisa” läkare, t ex hos företagshälsovården, för att få ett andra utlåtande och kanska även ett fylligare utlåtande om förmåga till arbete eller inte i relation till arbetsgivarens verksamhet.

Läkarintyg från första sjukdagen:

Sedan har arbetsgivare rätt att begära läkarintyg redan från första sjukskrivningsdagen, men då ska det föregås av ”särskilda skäl” som t ex misstanke om missbruk eller en högre upprepad sjukfrånvaro senaste året. Beslutet ska göras skriftligen och gäller max ett år.

Regleras i kollektivavtal och Lag om sjuklön.

Varför ska detta alltid röras ihop och krånglas till? Skärp er arbetsgivare!

Det flesta arbetsgivare sköter detta föredömligt, det är det som inte gör det som ställer till det för alla andra!

//Anna Sporrong

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.