Vem ska förmedla arbeten?

 

I dagarna kom en rapport från Svenskt Näringsliv om Arbetsförmedlingen och antalet jobb som de förmedlar. Det är ingen munter läsning. Klicka här för rapporten >>

”Arbetsförmedlingens andel av det totala antalet förmedlade jobben låg på 12 % under de båda åren [2010 och 2011].”

Rapporten tar även upp att det senaste året från politiskt håll har höjts röster och kommit förslag om att öppna upp marknaden för privata arbetsförmedlingar.

I höstas hade TV-programmet ”Malou EfterTio” en serie som hette ”Malous Jobbakut”. Här ställde man Arbetsförmedlingen och en privat jobbcoach (Nina Jansdotter) mot varandra i en utmaning om vem som kunde ordna jobb till arbetslösa.

Vid ett tillfälle hade jag möjligheten att kolla ett av avsnitten och fick då än en gång en erfarenhet bekräftad om den opersonliga myndigheten Arbetsförmedlingen och den personliga privata jobbcoachen.

Det som direkt slog mig när jag såg programmet var att Alexandra från Arbetsförmedlingen inte vände sig till den arbetssökande med sina svar på Malous frågor (som handlade om Wadhah utan talade om denne som om han inte var där.)

Den privata jobbcoachen, Nina Jansdotter, hon besvarade däremot direkt till den arbetssökande och skapade därmed direkt en mer personlig kontakt.

Du kan se exempel på detta i klippen nedan. Vill du se hela klippet kan du klicka här >>

Malous%20Jobbakut:%20Wadhah%20Al%20Abodi%20f%C3%A5r%20tips%20av%20karri%C3%A4rcoachen%20och%20arbetsf%C3%B6rmedlingen

En annan sak som blev väldigt tydlig var just hur väl Arbetsförmedlingen med sin kunskap och lagar, regler, ersättningar, tillgång på kurser mm väldigt väl skulle kunna kompletteras av den privata jobbcoachen som har den mer personliga kontakten med den arbetssökande och ser individen och inte bara en ”sökande” bland många andra. Och dessutom inte är en representant från en myndighet – bara det hämmar och skrämmer många.

Bara det får mig att tro att långt många fler skulle kunna hitta jobb om privata jobbcoacher och handläggarna på Arbetsförmedlingen hittade ett naturligt sätt att samverka i praktiken.

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.