Andra nyckeln – Eget ansvar

Den första nyckeln handlande om ledarskap så vad är väl då mer rätt än att balansera upp det hela med Eget ansvar som nyckel 2.

Nyckel 2 – EGET ANSVAR

Som sjukskriven, och anställd, är du skyldig att sjukanmäla dig till din arbetsgivare. Lagen reglerar inte hur utan det är upp till arbetsgivare att skapa rutin för.

Dessutom ska du, om du är sjuk längre än 7 kalenderdagar, lämna ett läkarintyg till din arbetsgivare som styrker att du är oförmögen att utföra dina arbetsuppgifter, pga sjukdom. Läkarintyg ska lämnas under hela frånvaron för att styrka orsak till frånvaro från arbetet.

Man har även ett eget ansvar att hålla kontakten med arbetsplatsen vid sjukfrånvaro. 

Enligt sjuklönelagen så är det arbetsgivaren som beviljar sjuklön för att man pga av medicinska orsaker inte kan utföra sitt ordinarie arbete. Arbetsgivaren kan ge dig som medarbetare tillfälligt andra arbetsuppgifter, istället för sjuklön, och då kan du inte välja sjuklön istället. Förutsättningen är att arbetsuppgifterna inte negativt påverkar ditt mående. Vid osäkerhet kan företagshälsovården konsulteras.

Socialförsäkringsbalken reglerar att du är skyldig att medverka i din egen rehabilitering.

Du ska själv ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan om du är sjukfrånvarande från jobbet i mer än 14 kalenderdagar. (Din arbetsgivare gör själv sjukanmälan till Försäkringskassan.)

Jag påminner än en gång om vikten av att hålla kontakten med din arbetsgivare vid sjukfrånvaro. 

Du kan när som helst ta hjälp av facklig eller annan stödresurs om du behöver hjälp eller om det är något du inte förstår. 

Om du inte känner förtroende för din chef, och inte vill ha kontakt med denne under din sjukfrånvaro, vem kan du då istället hålla kontakt med hos arbetsgivaren? HR? chefens chef? Du kan inte klippa banden med arbetsgivaren vid sjukfrånvaro. Har du otur kan det medföra att din förstärkta anställningsskydd försvinner.

Så, sammanfattningsvis:

  • Sjukanmäl dig enligt gällande rutin
  • Lämna in läkarintyg till din arbetsgivare, löpande under hela sjukfrånvaron
  • Håll kontakten med arbetsgivaren, under hela sjukfrånvaro
  • Medverka i din egen rehabilitering
  • Kom med egna förslag på insatser som kan få dig åter i arbete

Precis som med första nyckeln om ledaskap så finns det fler nycklar gällande eget ansvar. Fyll gärna på nedan i kommentarsfältet!

//Anna

 

1 svar på ”Andra nyckeln – Eget ansvar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.