Igår landade ett mail i min inbox från socialförsäkringsministern.
Det handlade bl a om att sjukskrivningarna ökar och kostnaderna med dem.
Kanske ska jag förtydliga här att det tyvärr inte var ett personligt mail till mig från ministern utan att jag prenumererar på hans nyhetsbrev.
Han hade även en pressträff i veckan i just detta ämne. Den dagen slog min hemsida besöksrekord! Fantastiskt roligt att så många var intresserade av vad jag hade att säga kring det!
Vad han lyfter i sitt nyhetsmail kring den ökade sjukfrånvaro är:
- ”Förra året ökade de [nya sjukfall] med sju procent och den ökningstakten har fortsatt också i början av 2013.”
- ”Framför allt handlar det om nya korta sjukfall [regeringens def: 15 dagar – 6 månader] bland dem som har en anställning,/../”
- ”/../ att den korta sjukfrånvaron ökar varje kvartal är en varningssignal /../”
För mig har det, som jag tidigare nämnt här i bloggen, varit en av de allra viktigaste frågorna att lyfta i samtal med arbetsgivare de senaste åren – att den korta sjukfrånvaron ökar och där kan arbetsgivaren vara med och påverka direkt i sin egen verksamhet, för sina egna medarbetare, sin egen lönsamhet och därmed för samhället i stort.
Viktigt här är att för mig finns det en väldigt stor skillnad i definitionen ”kort sjukfrånvaro”. För mig handlar den enbart om sjuklöneperioden, dag 1-14 i sjukfrånvaron. Den tid som arbetsgivaren betalar sjuklön och medarbetaren står för dag 1 – karensdagen.
Den som aldrig blir sjuk längre än sjuklöneperioden berörs aldrig av rehabiliteringskedjan. För att rehabiliteringskedjan ska spela roll i ett ärende krävs att medarbetaren beviljas ersättning från Försäkringskassan vid sjukfrånvaro.
Vissa lär sig regelverket och undviker medvetet sjukfrånvaro längre än 14 dagar. Rätten till deras ersättning bedöms aldrig i relation till rehabiliteringskedjan. Ur arbetsgivarperspektiv är det däremot enormt kostsamt! Här är det för arbetsgivaren att agera.
Jag hör att jag upprepar mig från tidigare inlägg. Men, just det här är så enormt viktigt!
Så, mitt råd till arbetsgivare är att se över hur sjukfrånvaron hos medarbetarna ser ut och då speciellt medarbetare som är borta fler än 4 gånger under 6 månader. Oavsett längd på frånvaron. Ta hjälp av företagshälsovården om så behövs för att utreda orsak/orsaker. Ta även ställning till om ni som arbetsgivare gör allt ni kan göra för att förebygga ohälsa/sjukdom på er arbetsplats. Se både på den fysiska arbetsmiljön (stolar, bord, belysning mm) så väl som den psykosociala arbetsmiljön (ledarskap, arbetsbelastning, samarbete mm).
Trevlig helg!
//Anna
PS. Självklart vore det stort om jag verkligen fick ett personligt mail från socialförsäkringsministern.
Lästips!
Läs socialförsäkringsministerns nyhetsbrev i sin helhet >>
Se pressmötet med socialförsäkringsministern i efterhand >>
Regeringsuppdrag till Försäkringskassan att analysera sjukfrånvaron över tid >>
Artikel i svd.se – ”Stress bakom ökade sjukskrivningar” >>