IDAG – Förslag från (S) – Enklare sjukförsäkringsregler för småföretagare

dagens DN debatt skriver Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, om sjukförsäkringsreglerna för småföretagare. Han riktar speciellt in sig på de som startar företag som aktiebolag och hur regelverket där skiljer sig från dem som startar enskild firma.

Om du i dag startar ett nytt företag har du rätt till ekonomisk trygghet vid sjukdom i startfasen. Men det gäller inte alla typer av företag. I dag är en nyföretagares ekonomiska trygghet beroende av vilken företagsform verksamheten bedrivs i. En nyföretagare som driver sitt företag som enskild firma har rätt till ett särskilt stöd under de första två åren. Då beräknas sjukpenningen utifrån vad en anställd skulle ha för inkomst från ett liknande arbete.

Om nyföretagaren i stället driver sitt företag som aktiebolag eller är med i en ekonomisk förening gäller inte detta. Då beräknas sjukpenningen i stället utifrån den faktiska lön som tas ut. Om ingen lön tas ut betalas ingen sjukpenning ut. Den som precis har startat ett aktiebolag och som ännu inte har kunnat ta ut någon lön riskerar därmed att stå utan ersättning om hon eller han drabbas av sjukdom.

Klicka här för att hela läsa debattartikeln >>

Jag kan inte annat än instämma i förslaget ovan. Vad tycker du?

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.