Funderingar och fakta

 

I dagens Expressen (9 okt 2012) handlar tidningens Ledarsida om sjukförsäkringen, S och Stefan Löfven. Stefan Löfven och S har rätt | Ledare.

Det första som slår mig är att Expressen som tidning inte brukar sympatisera med S allt för ofta. Det är vanligtvis Aftonbladet som står för det.

När jag läser så är det framför allt vid 4 ställen i texten som jag reagerar och inte får ihop informationen. Vi tar dem en och en.

Nr 1 – Det första påståendet som får mig att reagera är det om att ”en vältränad människa löper förstås mindre risk att skada sig än en otränad”. Var kommer det ifrån? Var är grunden i det påståendet? Och det är inte alltid individen som själv är orsaken till sjukdom eller skada – därmed har påståendet betydelse men inte generellt.

Nr 2 – Nästa påstående som får mig att reagera är ”arbetsmiljöns påverkan på sjukskrivningarna ska inte överdrivas”. Vilken arbetsmiljö menas här – är det en fysiska, den psykosociala eller båda? Den psykosociala är den svåraste. Den som inte går ”att ta på”. Chefskap, ledarskap och medarbetarskap. Mobbing, konflikter, samarbetssvårigheter, informella ledare och mycket mycket annat. Det finns mycket (dold) helt eller delvis bidragande orsak till ohälsa där.

Alla orsaker på pappret till sjukfrånvaro är inte alltid den korrekta orsaken. Många sjukskrivs för stress, depression eller smärta och värk när det egentligen handlar om en kollega eller chef som är dum.

Eller att man helt enkelt är LPS -less på skiten… eller till och med LPHS (less på hela skiten). Tack Annika för beskrivningen av de ”diagnoserna” 😉

Nr 3 – ”arbetsgivaren måste betala din lön i två veckor”. Sanningen är att den första dagen är en karensdag – det betyder att medarbetaren inte får några pengar alls. Karensdagen som istället gör att många går till jobbet när det är sjuka och även smittar för att inte förlora pengar. Aftonbladet hade för några dagar sedan en intressant artikel om det – läs den här >>

Dag 2-14 betalar arbetsgivaren 80% av lön och andra förmåner som sjuklön.

Låt i alla fall fakta bli korrekt. Annars skrämmer vi arbetsgivare till en falsk sanning som verkligen kan hindra tanken på nyanställningar.

Nr 4 – när det gäller medfinansieringen om 15 % som fanns mellan den 1 jan 2005 och togs bort 1 jan 2007 – den fanns alltså under TVÅ år och inte ETT år som det står i Expressen. Dessutom gällde det endast sjukfall som efter 14 dagar fortfarande var på 100 % sjukfrånvaro. Syftet var att främja deltidssjukskrivning framför heltidssjukskrivning. Det gjordes även en viss korrigering av arbetsgivaravgiften som i sammanhanget var marginell.

Det har senaste veckorna varit flera inlägg i debatten i ämnet – bl a i Dagens Nyheter. Jag har skrivit ut dem och läst dem och ska läsa dem igen och se om det finns något att kommentera kring dem – återkommer om det blir aktuellt.

Det är viktigt och bra att media lyfter frågan om socialförsäkringen – men snälla – låt fakta i alla fall blir korrekt. Annars blir budskapet så fel…

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.