Högaktuell artikel!

I en artikel som idag publiceras på svd.se så medverkar Kristian Borg, professor och överläkare samt ansvarig examinator för rehabkoordinatorkursen på Karolinska Institutet.Här lyfts behovet av fortsatt medicinsk rehabilitering för covid-19 patienter:

”För många som intensivvårdats kommer vägen tillbaka att bli lång, varnar en rad experter.”

Det går helt i linje med det jag hörde en intervjuad läkare på Karolinska sjukhuset berätta i radio här om dagen. Hon sa just det att hon sjukskriver patienterna i flera veckor för det kommer ta lång tid att läka efter att ha varit inlagd på sjukhus för covid-19.

Mina funderingar går sedan vidare till nästa fas – återgång i arbete.

När dessa patienter är redo för det, kommer det finnas arbeten att återgå i?

Kommer det rent praktiskt fungera med koordineringsinsatser för återgång i arbete när samhället ser ut som det gör i nuläget och vi inte vet hur länge eller i vilken omfattning?

Konsekvenserna i läkning från covid-19 börjar vi nu få ta del av och det är tydligt att många behöver längre tid av både sjukskrivning och medicinsk behandling och rehabilitering innan det kan bli dags att starta återgång i arbete, och även då ska processen leda hela vägen tillbaka i arbete.

Dessutom finns det inget facit om hur länge en sjukskrivning för covid-19 behöver pågå när det är stora individuella skillnader i hur sjuk man blir och vilket behov som finns av längre medicinsk behandling och rehabilitering. Det gör att det kommer blir svårt för såväl läkare som Försäkringskassan i bedömning av sjukskrivningslängd.

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.