Sjukfrånvarons utveckling

Försäkringskassan kom med en första rapport om sjukfrånvarons utveckling, i juni i år. Den andra kom nu 1 december.

Klicka här för rapport Sjukfrånvarons utveckling del 1 ››

Klicka här för rapport Sjukfrånvarons utveckling del 2 ››

Jag tycker det här med sjukfrånvarons utveckling är väldigt intressant! Att orsakerna spänner från allt till vår individuella egna inställning till vår egen hälsa och vilket ansvar vi tar för den till hur vårt samhälle påverkas av världsekonomin.

Jag var tidigare i veckan på ett intressant seminarium, arrangerat av Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket, där Lena Hartman från Försäkringskassan hade ett anförande och visade bilden nedan.

IMG_1661

Här sträcker sig sjukfrånvarons utveckling från 1955 fram till 2014!

I skrivande stund sitter jag då och läser den andra delrapporten från Försäkringskassan om sjukfrånvarons utveckling och läser följande intressanta beskrivningar:

  • Reformen med avskaffandet av den tidsbegränsade sjukersättningen har genererat ca 25 000 fler personer med sjukpenning istället.
  • Det är en allt större del av nya sjukskrivningar, till följd av psykisk ohälsa, framför allt hos kvinnor, som i genomsnitt är längre än andra sjukskrivningar.
  • Ökningstakten för inflödet med sjukskrivningar pga psykisk ohälsa är 3-4 gånger så stort som för alla andra diagnoser sammantaget.
  • När det gäller anställda kontra arbetslösa så står anställda för ökning i antalet sjukfall medan de arbetslösa är sjukskrivna längre. Nu ökar dock även längden på sjukskrivningana för de anställda.

Rehabiliteringskedjan har stor betydelse och håller tillbaka den nuvarande uppgången i sjukfrånvaron. Om den kan kompletteras med insatser som förändrar och förstärker arbetet på arbetsplatserna med att förebygga sjukskrivningar, att få tillbaka sjukskrivna i arbete och sänka trösklarna att anställa personer med sämre hälsa, så ökar chansen att den nuvarande uppgången begränsas.

Källa: Försäkringskassan Socialförsäkringsrapport 2014:18

Dessutom har Försäkringskassan i en särskild rapport granskat de stora upp och nergångarna i sjukfrånvaron. Klicka här för att ta del av den rapporten ››

Den 22 mars 2015 är det nyval – kommer socialförsäkringen och de ökande sjukskrivningarna bli en het valfråga i detta val?

//Anna

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.