Sjukskrivningarna ökar

Idag rapporterar SR Ekot om att Försäkringskassan behöver mer pengar för att kunna betala ut sjukpenning. Försäkringskassan behöver 2,5 miljarder extra – Ekot.

Sjukskrivningarna har under flera år sjunkit i antal och längd men ökar nu igen.

Det är, enligt FK i denna intervju, beroende på de sk ”återvändarna” (de som förbrukat alla dagar med sjukpenning och efter 3 mån hos Arbetsförmedlingen i arbetslivsintroduktion på nytt sökt och fått beviljat sjukpenning från Försäkringskassan).

Återvändarna – det låter för övrigt som en bok av Vilhelm Moberg…

Men – det beror även på att fler sjukskrivs och fler sjukskrivs längre tid.

Som jag ser det så var det väntat. Sjukskrivningstalet kan inte fortsätta att sjunka till hur lågt som helst. Till slut börjar det stiga… om man inte har en strategi för hur det ska behållas lågt eller vet vad det beror på…

Analytikerna på Försäkringskassan har säkert bråda dagar med att vända och vrida på siffror för att hitta (alla) orsaker och rapportera dem till Regeringen som i sin tur tillsätter en utredning (!) för att ta reda på om det faktiskt är som FK rapporterat som i sin tur leder till ett förslag som ska ut på remiss för att sedan behandlas och kanske bli till en proposition som via lagrådet ska till Riksdagen för votering… ett hjul som aldrig slutar snurra!

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.