Jag läser idag (3/6-13) i Expressen deras reportage under rubriken Dokument. Titeln är ”Studenter drogar sig för bättre resultat – ADHD-mediciner allt vanliga på universiteten”.
Artikeln bygger på en intervju med en forskare vid Oxfords universitet som berättar att han äter ”smart drugs” för att förbättra minnet och koncentrationen samt ett antal intervjuade personer. Nu har det även spridit sig hit till Sverige.
Det handlar om personer, som INTE har ADHD, som tar ADHD-medicin som innehåller amfetaminliknande preparat som förbättrar aktiviteten i hjärnan. Hos dem som har ADHD och tar denna typ av medicin bidrar det till att de ökar sin förmåga till bl a koncentration så den blir i nivå med de som inte har ADHD. För många med ADHD så möjliggör detta att kunna leva familjeliv och fungera bättre i yrkeslivet.
Medicinerna säljs på svarta marknaden men föreskrivs även av läkare.
Viktigt här är att alla mediciner har biverkningar.
Det finns en formulering i reportaget som verkligen skrämmer mig:
Tabletten både hjälper och stjälper mig. Den gör det möjligt att jobba på ett sätt som gör en utbränd. Det är vad arbetsmarknaden kräver idag, att jobba så mycket som möjligt.
Är det dit vi är på väg, till en arbetsmarknad och arbetsgivare som främjar bruket av ”smart drugs”? Det är för mig en väldigt skrämmande tanke.
För övrig så har alla som de intervjuat i artikeln valt att vara anonyma, utom doktor Anders Sandberg.
Personligen skulle jag aldrig komma på tanken att ta ”smart drugs”. Inte så länge jag är frisk och har möjligheten att välja.
//Anna