Igår kväll och idag kan vi i tidningar, både på nätet och de gamla hederliga papperstidningarna, läsa att partiledare Jimmie Åkesson säger att han ska börja arbetsträna nu när hans återgång i arbete startar, till följd av hans sjukskrivning sedan i höstas för utmattningssyndrom.
Arbetsträning är faktiskt ofta det bästa sättet att starta en återgång i arbete vid just den diagnosen, enligt min erfarenhet.
I hans fall blir det dock inte utifrån regelverket kring socialförsäkringen som Försäkringskassan hanterar, detta då han har blivit nekad sjukpenning i och med att han behållit sin ersättning från partiet under sjukfrånvaron.
Därmed kan de lägga upp hans arbetsträning precis hur de vill.
Om det däremot hade varit arbetsträning med ersättning från Försäkringskassan så kan det vara bra att tänka på följande viktiga delar:
- Under tiden för arbetsträning så är ersättningen rehabiliteringspenning, Det är i sig lika stor ersättning som sjukpenning men ett annat namn.
- Arbetsträning får endast starta när Försäkringskassan har godkänt detta. Det för att det är FK som betalar ersättning då du startar igång i arbetsuppgifter på arbetsplats trots att du är sjukskriven. Dessutom gäller inte arbetsskadeförsäkringar som vanligt om du råkar ut för en arbetsskada när du uppbär sjukpenning/rehabiliteringspenning. Därför har FK tecknat en kompetterande försäkring för just detta.
- Arbetsträning är en arbetslivsinriktad rehabiliteringsåtgärd som syftar till att ge en mjuk start i återgång i arbete vid sjukfrånvaro. Arbete utförs under tiden för arbetsträning utan krav på prestation.
- Tiden för arbetsträning är max 3 månader. Efter det, eller under tiden i kombination med arbetsträning, tar oftast partiell friskskrivning vid för den fortsatta upptrappningen. Ofta tycker den person som är på väg tillbaka att det känns väldigt bra att få bli friskskriven på 25 % i ett första steg så snart det är möjligt.
OBS! Det finns ett missförstånd som säger att efter 3 månaders sjukskrivning så ska man vara 100 % arbetsför igen – det stämmer alltså inte! - Rätten till rehabiliteringspenning beslutas på precis samma grunder som rätten till sjukpenning, nämligen i relation till plats i rehabiliteringskedjan. Det innebär t ex att om du kan ta ett annat normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden utan arbetsträning, så har du troligtvis inte rätt till arbetsträning hos din befintliga arbetsgivare. I vissa lägen så gör inte ”rehabiliteringskedjan” skäl för sitt namn då den istället kan hindra möjligheter till bra återgång i arbete som ger möjligheter istället för att stänga dörrar.
Rätt använt är arbetsträning vid återgång i arbete ett fenomenalt bra verktyg! Speciellt när det handlar om vid en längre sjukskrivningsperiod. Det ska vara kopplat att det finns moment som behöver tränas in innan de kan utföras på samma villkor som de som inte är sjukskrivna.
Jag vet att det finns många erfarenheter om arbetsträning hos Försäkringskassan som inte är optimala, varför de ibland är extra restriktiva vid beviljande av detta. Kom ihåg – ska du presentera förslaget om arbetsträning för Försäkringskassan, tänk till innan om vad syftet är med arbetsträning, vad den ska leda till och varför det inte fungerar lika bra med att friskskriva t ex 25 %.
Det jag beskrivit ovan är när arbetsträning utförs med ersättning från Försäkringskassan. Det är nämligen så att även Arbetsförmedlingen har arbetsträning i sin verktygslåda och då är det deras regelverk som gäller. Kontakta dem för mer info kring det.
En sista reflektion, kommer Jimmie Åkessons egen sjukskrivning påverka politiken hos SD när det gäller frågor kring socialförsäkringen, och hur då i sådana fall? Det återstår att se.
//Anna