Jag har i 14 år varit en del av socialförsäkringssystemet!

IMG_0747

Nej, det är inte systemet med ”utförsäkringar” som sliter sönder systemet.

Det som sliter sönder systemet är att människor tillåts gå sjukskrivna alldeles för länge utan att få tillgång till rätt rehabiliterande åtgärder.

Det som sliter sönder systemet är att arbetsgivare inte alltid vet hur det ska använda en resurs som företagshälsovården på bästa sätt för att främja medarbetarnas hälsa och med aktiva och direkta insatser förkorta och även förhindra sjukfrånvaro bland medarbetare.

Det som sliter sönder systemet är när politiker i opposition och journalister skapar begrepp som inte finns – nämligen begreppet ”utförsäkringar” i relation till socialförsäkringen. Det finns inte. Det finns när det gäller a-kassan men inte socialförsäkringen. Ett begrepp som beskrivs felaktigt och istället skrämmer upp folk.

Jag har själv varit en del av systemet.

Hösten 2000 startade min långtidssjukskrivning för en fysisk och mental utmattning. Resan tillbaka var lång men jag fick bra hjälp, rätt hjälp tidigt, och därmed kom jag tillbaka i arbetslivet och har där stannat kvar sedan dess. Totalt var jag sjukskriven ca 1,5 år.

Tilläggas ska att jag var sjuk i flera år INNAN min sjukskrivning. Den tid då jag egentligen mådde som sämst. Men ändå kämpade på.

Jag är fortfarande en del av systemet.

Jag bytte branch och arbetar idag med socialförsäkringssystemet.

Jag har lärt mig hur det faktiskt fungerar.

Jag utbildar andra i hur det fungerar och hur man ska förhålla sig till det, i praktiken.

Jag utbildar chefer i arbetsgivaransvaret.

Jag möter chefer, nästan dagligen, som vill förstå socialförsäkringen och hur de kan hjälpa medarbetare som inte mår bra.

Jag utbildar medarbetare i individansvaret (ja, man har själv ett ansvar i sin egen hälsa och ev sjukfrånvaro).

Jag utbildar rehabkoordinatorer för företagshälsovård och landsting.

När jag t ex beskriver rehabkedjan och kvaliténs betydelse gällande läkarintyget får jag får ofta höra; ” – Är det SÅ det är, nu förstår jag. Varför har ingen sagt det tidigare?!”

Jag kan skillnad på ”utförsäkrad” och vad det faktiskt handlar om.

Jag kan skillnad på olika typer av ersättningar vid sjukdom och vad de handlar om.

Jag kan försvara rehabkedjan med dess tidsgränser men även kritisera bristerna i den.

Jag har jobbat i regelverket som det var innan rehabkedjan, likväl som efter, och kan därför se både fördelar och nackdelar med båda systemen.

Det går inte att begära att gemene man ska kunna allt detta. Däremot går det att begära att alla vi som arbetar med sjukfrånvaro och ohälsa ska kunna förklara systemet så alla andra förstår. Samt att vi ska använda begrepp korrekt och inte blanda ihop allt i en enda soppa.

Texten ovan är skriven som en reaktion på dagens debattartikel i Aftonbladet ”I ett friskt land ska man kunna bli sjuk – Anna-Karin Mattson: Systemet med utförsäkringar sliter sönder Sverige” ››

Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om utförsäkringar – du kan läsa det här ››

Till sist – Tack Försäkringskassan för veckans pressmeddelande om utförsäkringar som finns att läsa här ››

//Anna

 

PS. jag är även innerligt trött på att hela debatten om sjukskrivningar handlar om vad som händer EFTER 2,5 ÅR.

Kan vi inte istället flytta debatten till vad som INTE händer när sjukskrivningen startar (eller ännu hellre tiden innan) och vad som händer, och inte, händer under 2,5 år?

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.