En tight Allians som ”glömt” en valfråga

IMG_1055

Jag har för första gången varit och lyssnat på Alliansens partiledare. De höll låda idag i Kungsträdgården i Stockholm och jag måste säga, efter alla debatter jag sett på TV och hört på radio sista månaden så har det här gänget svetsat ihop sig ordentligt!

Det var den ena ”one-linern” efter den andra. De radade upp argumenten för deras Allians, ett efter ett.

Alla fyra var vassare än någonsin. Till och med Jan Björklund, som jag tidigare tyckt är lite blek i sin framtoning (utom när det gäller skolan) tog plats och levererade argument efter argument i en takt som var imponerande!

Annie Lööf var även hon ovanligt konkret och tydlig.

IMG_1058Fredrik Reinfeldt var som alltid saklig och tydligt och passionen börjar nu verkligen visa sig men han har mer att plocka fram, sista veckan fram till valet!

Den här bilden på honom, som tagits av det väldigt duktiga fotografen Peter Knutson (som även tagit bilderna på mig som finns här på hemsidan), den finns just nu uppsatt på alla möjliga ställen och på broschyrer.

Det han utstrålar på den bilden – det vill jag gärna se lite oftare!

Sen har vi Göran Hägglund – som har en retorik och en glimt i ögat som gör att politiken som ibland kan vara stel och tråkig blir lite mer glammig och underhållande (utan att tappa i allvaret), som t ex när han jämför deltävlingarna i melodifestivalen med att rösta till riksdag och skillnaden mellan att ha hört låtarna innan eller inte…

Något av Allianspartierna kommer få min röst i detta val. Det är jag säker på. Vilket det blir är jag dock inte lika säker på.

En fråga som de inte berör, det är den som ligger mig närmast. Nämligen att sedan 2010 ökar sjukfrånvaron. Att den nu främst ökar bland de som har en arbetsgivare. Hur har Ni tänkt att hantera det?

OCH…

Vi vet att morötter främjar och att straff hindrar. Den som startar en återgång i arbete via t ex arbetsträning borde, oavsett plats i rehabiliteringskedjan, få en ökning av ersättningen. T ex 90% istället för 80% (75% efter 365 dgr). De som arbetstränar utför ändå arbetsuppgifter, om än utöver ordinarie personal och utan krav på prestation. Men det skulle vara en morot.

Idag om du arbetstränar och passerar dag 365 i rehabiliteringskedjan så sänks ersättningen från 80% till 75% vilket inte är motiverande i en redan jobbig situation.

Bara en tanke…

Jag tror nämligen på att, för individ och arbetsgivare, främja allt som kan stimulera återgång i arbete snabbare och säkrare än vad som annars hade blivit av.

Jag antar dock att jag, och alla andra, måste vänta tills den parlamentariska socialförsäkringsutredningen kommer med sin rapport, nästa år…

//Anna

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.