Idag (18 jan) rapporterar nyheterna att ÖB Sverker Göransson är sjukskriven i 2 veckor för utmattning.
I Expressen beskriver han vad som hänt så här:
– Man försöker alltid köra framåt och kämpa på. Det har besjälat mig hela tiden. Därför är jag lite irriterad på att kroppen bråkar med mig, säger han.
Kroppen säger helt enkelt ifrån. Det finns ingen fysisk eller psykisk ork eller energi kvar. Den är helt enkelt slut.
Symptomen kan vara väldigt individuella och det har föregåtts av en längre tid där man inte har lyssnat på kroppens signaler utan bara kört på.
Initialt behövs oftast helt enkelt – vila. Att låta kroppen och knoppen få starta återhämtningen.
Här är det självklart att man inte ska bli kontaktad av chef eller kollegor som vill ha svar på frågor om jobbet eller hjälp med arbetsuppgifter.
Däremot är det alltid trevligt att chef och kollegor hör av sig och visar att det bryr sig om en när man är borta från jobbet. Kanske skickar en blomma.
Kontakt med läkare bör alltid ske omgående så den är etablerad. Gärna på företagshälsovården om man har en sådan.
Sedan är det individuellt om hur länge en sjukskrivning behöver pågå. Om det skulle handla om diagnosen ”utmattningssyndrom” är det en tidsperiod med sjukskrivning om ”6 månader upp till ett år eller längre”. Det går att läsa i det försäkringsmedicinska beslutstödet på Socialstyrelsens hemsida.
Vad orsakar då utmattningssyndrom?
Oftast är det orsaker hos individen i kombination med orsaker i arbetet/arbetslivet/arbetsplatsen/arbetsuppgifterna etc. Det betyder att det är av stor vikt att rehabilitera likväl individen i fråga, som arbetet. Tyvärr läggs allt för ofta det största fokus på det förstnämnda…t
Rehabiliteringsbehovet är individuellt. Det kan t ex vara någon form av samtalsstöd/terapi såsom t ex KBT och det är inte ovanligt med någon form av medicinering. Stresshantering och sjukgymnastik kan även det bli aktuellt. Även om det sitter i knoppen så ger det ofta symtom även i kroppen.
Vid lämpligt tillfälle är det sedan dags för att börja planera för succesiv friskskrivning och återgång i arbete i rätt takt och omfattning.
Det är här en rehabkoordinator kan komma till stor användning.
En rehabkoordinator kan(i samarbete med t ex sjukskrivande läkare och Försäkringskassan) bistå chef/arbetsgivare och medarbetare i planeringen om hur själva återgången i arbete ska se ut om arbetsuppgifter, arbetstider, anpassningar mm.
Observera att beskrivningen ovan är mycket generell och förenklad.
Varje ärende har sina individuella förutsättningar.
Vill du veta mer om vad som gäller i ett specifikt ärende? Kontakta mig!
//Anna