Vad menas egentligen med ”tidiga insatser”?

Nyligen visade TV4 Nyheterna inslaget nedan.

Jag blev tipsad av en kollega då jag missat den nyhetssändningen.

Döm om min förvåning när jag såg klippet!

Vad är egentligen syftet med reportaget?

Jag ska försöka bena ut det hela lite. Pathric Hägglund hos Inspektionen för socialförsäkringen, har bl a arbetat fram dessa två rapporter:

Dessa rapporter handlar om när FÖRSÄKRINGSKASSAN agerar med tidiga insatser som avstämningsmöte och SASSAM. I dessa rapporter så visar de att denna typ av tidiga insatser inte främjar återgång i arbete.

Problemet här är bara att det uppenbarligen är en gigantisk skillnad på TIDIGA INSATSER och TIDIGA INSATSER, beroende på vem man frågar.

Vi som arbetet inom företagshälsovård och hälso- & sjukvården menar något helt annat när vi talar om tidiga insatser.

Här menar vi de samordnande och koordinerande insatserna som syftar till att, utifrån ett helhets- & patientperspektiv, klarlägga behov av rehabiliterande insatser, och att sätta in dessa i rätt till i relation till orsak till sjukfrånvaro och nedsatt arbetsförmåga där det övergripande syftet är att patienten/klienten kan rehabiliteras för att återgå/vara kvar i arbete utan att öka på risken för förtidig återgång i arbete och då riskera att återinsjukna och därmed känna misslyckande.

Även en sjukskrivning i sig kan vara en tidig insats. En sammanhängande period av sjukskrivning (hel eller del) kan i sig vara en tidig insats. Det är självklart av största vikt att den läkare som bedömer att en patient behöver vara sjukskriven, förklarar för sin patient vad det innebär och att det finns ett syfte med en period av sjukskrivning och vad det förväntas leda till. Dessutom att en period av sjukskrivning kan bestå av flera läkarintyg som löper efter varandra i tid.

Rätt rehabilitering i rätt tid som bidrar till att personen förflyttar sig från arbetsoförmögen till arbetsförmögen och därmed närmare arbetslivet (för den som är arbetslös) och återgång i arbete för den som har en arbetsgivare.

Vi måste i debatten hålla isär vad vi menar med ”tidiga insatser” och ”tidiga insatser” och föra debatten i rätt sammanhang – annars blir det blir så väldigt tokigt.

Reflektion:

30808326_m

Rätt insats i rätt tid kan vara ett pussel där vissa bitar är enklare att sammanfoga och andra är mer svåra att placera rätt. Dock blir det aldrig rätt om man tvingar två bitar tillsammans som inte passar ihop. Att kunna stanna upp och få en överblick innan man går vidare med rätt bitar i rätt ordning är en förutsättning för en lyckad rehabilitering.

//Anna

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.