Äntligen! Föreskriften om bidrag till arbetsgivare är klar!

8577003_m

Nu finns äntligen Försäkringskassans föreskrift FKFS 2014:1 om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång i arbete publicerad på www.forsakringskassan.se!

Föreskriften är kort, 6 §.

En väldigt intressant del är det som står i texten på FK’s hemsida, där står:

Stödet kan användas till alla anställda och både i förebyggande syfte eller i ett pågående sjukfall.

Med andra ord, det finns ingen angivelse om begränsningar i nyttjande av bidrag i relation till en medarbetares pågående sjukskrivning och att detta bidrag endast gäller inom ett visst antal dagar från sjukskrivningens start. Dessutom att det även gäller i förebyggande syfte – med andra ord att det INTE behöver vara en pågående sjukfrånvaro! Det här ger betydligt bättre möjligheter till arbetsgivare att sätta in insatsen där den behövs!

En sak som jag personligen har hoppats på, som saknades i det tidigare bidraget för koordinerade insatser som företagshälsovården kunde söka, var ett villkor om hur man går vidare i processen. Att insatsen till bidraget inte blir en punktinsats utan ett startskott för en aktiv process som fortsätter framåt.

I redovisningen av den nu aktuella arbetsplatsnära stödinsatsen står det under 4 § i föreskriften:

… ska det framgå att anordnaren har fört en dialog med den anställde och berörd chef om lämpliga fortsatta insatser.

Det här är enligt min erfarenhet en väldigt viktig och central komponent för att arbetet hela tiden ska leda framåt. Att det blir en aktiv process som ska leda till just återgång i arbete.

Tack Försäkringskassan för att den nu finns med så tydligt!

Det som ännu inte är publicerat är den blankett på vilken arbetsgivaren ska ansöka om bidraget. Det lär komma närmsta dagarna.

Klicka HÄR för aktuell information på försäkringskassan.se

Så, fortsättning följer…

//Anna

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.