Det anade jag nästan… ping @dan_eliasson

Mitt på dagen idag kom en ny intressant rapport från Inspektionen för socialförsäkringen – ”Rapport 2014:1 Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna”.

Skärmavbild 2014-01-29 kl. 14.32.16

Jag håller som bäst på och läser rapporten men måste redan nu få dela med mig av något i den.

På sid 37 kan man läsa följande:

Att som sjukskriven bli tilldelad en äldre och relativt erfaren handläggare innebär att återgången i ordinarie sysselsättning i genomsnitt kommer att ske snabbare än om man i stället hade tilldelats en yngre och mer oerfaren handläggare.

Jag måste erkänna att texten ovan fick mig att gapskratta!

Det är något av det mest självklara jag har läst i en rapport och frågan jag direkt ställer mig är – Hur arbetar man på Försäkringskassan med att jämna ut detta? Vilket stöd i praktiken i det dagliga arbetet (mentorer) har yngre mer oerfarna handläggare i sitt arbete av de äldre mer relativt erfarna handläggarna?

Jag kan nu inte låta blir utan bläddrar nu snabbt vidare i rapporten och på sid 41 läser jag följande:

Äldre och relativt mer erfarna handläggare är mer benägna att ta initiativ i sjukfallet än vad yngre och relativt oerfarna handläggare är. Detta gäller såväl utredningar av behovet av rehabilitering som prövningar av rätten till sjukpenning.

Jag har i rapporten letat efter något som beskriver hur Försäkringskassan jobbar med att utjämna dessa olikheter, men jag hittar inget.

Så, det jag undrar är, hur jobbar Försäkringskassan med att mer oerfarna handläggare får kompetenshöjning av de mer erfarna handläggarna?

Då jag även har erfarenhet av just detta från faktiska rehabärenden där mer oerfarna handläggare (osäkra på tolkning av regelverket) gör bedömningar (tvivelaktiga för den försäkrade) som äldre mer erfarna handläggare sedan gör en 180-graders vändning på i bedömning ser jag detta som väldigt intressant och betydelsefullt.

Som jag ser det har detta en väldigt stor betydelse för rättssäkerheten i bedömning av t ex rätten till sjukpenning…

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.