Nästan hälften med psykiska besvär tiger om det på jobbet | Debatt | svt.se

 

Nästan hälften med psykiska besvär tiger om det på jobbet | Debatt | svt.se.

Jag läser om hur många tiger på arbetsplatsen om att de har psykiska besvär på Svt.se idag.

Det är progammet Debatt som tar upp ämnet.

I mars 2003 medverkade jag själv i Debatt i Svt i ämnet. Då både i min funktion som rehabkoordiantor men även med min egen story.

Så, när jag läser artikeln ovan så kastas jag tillbaka mer än 10 år i tiden till min egen sjukskrivning där orsaken var psykisk ohälsa. Diagnosen ”utmattningssyndrom” fanns inte då så på mitt läkarintyg stog det ”psyk insuff”…

Jag upplevde just det som artikeln beskriver under min tid för sjukskrivning, i samtalen med min dåvarande chef när vi samtalade om hur min återgång i arbete skulle se ut och hur det sedan faktiskt blev.

Det sas aldrig rakt ut men känslan av att de inte trodde att jag längre var förmögen att utföra mina arbetsuppgifter eller att jag hade samma kompetens som tidigare var fruktansvärd!

Det var så tydligt att det var precis så de resonerade.

Känslan av att inte vara välkommen tillbaka som en pålitligt och kompetens resurs var jobbig.

Jag har aldrig ifrågasatt mitt eget ansvar i att jag gick rakt in i väggen med dunder och brak den där höstdagen. Jag har även en väldigt tydlig bild över det bidragande ansvaret som fanns hos min dåvarande arbetsgivare och även tidigare arbetsgivare.

Ett gemensamt ansvar som gör att det behövs förändring, rehabilitering, hos båda. Jag tog mitt ansvar och rehabiliterade mig men tyvärr hände inte motsvarande på min arbetsplats.

Jag valde att lämna den arbetsplatsen och istället göra precis som Svenska Dagbladet skrev ”Hon gjorde affär av sin sjukskrivning”. Artikeln finns fortfarande att läsa på svd.se >>

I mitt arbete idag som rehabkoordinator och utbildare av densamma möter jag ofta vittnesmål om att detta fortfarande är ett stort problem på arbetsplatser och hinder för återgång i arbete vid sjukfrånvaro.

Det finns fortfarande mycket att göra.

Jag vill även här varmt rekommendera en mycket bra skrift från Hjärnkoll. Den finns att beställa eller som pdf att ladda ner. Klicka här >>

//Anna

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.