Får man jobba övertid när man är deltidssjukskriven?

Skärmavbild 2013-02-07 kl. 17.06.56Svaret på den frågan är väldigt enkel.

        Nej.

 

Svaret kan dock behöva förtydligas och förklaras.

Om vi startar med de 2 första veckorna i en sjukfrånvaro så är det arbetsgivaren (för anställda) som betalar ut sjuklön. Den första dagen vid sjukfrånvaro är karensdag (ingen ersättning) dag 2-14 får medarbetaren sjuklön av arbetsgivaren.

Enligt sjuklönelagen så är sjuklön steglös – det betyder att man kan arbeta precis så många procent som det går varje dag för att tillvarata den arbetsförmåga som finns trots sjukdom, och få sjuklön av arbetsgivaren för resten. Hindret för den steglösa sjuklönen är oftast att det lönehanteringssystem som arbetsgivaren har inte kan hantera steglös sjuklön utan endast de fasta nivåerna om 25, 50, 75 eller 100 %. Dessutom är läkarintyget utformat efter de fasta nivåerna (när läkaren efter sju (7) dagars frånvaro ska utfärda läkarintyg vid fortsatt sjukdom som sätter ner arbetsförmågan).

När det gäller sjukpenning från Försäkringskassan så finns inget annat än de fasta nivåerna om 25, 50, 70 och 100 %.

Dessutom är sjukpenning en dag-för-dag-ersättning. Det innebär att arbetstiden ska reduceras med lika många timmar varje dag.

Exempel: En heltid om 40 tim/vecka. 50 % sjukskrivning medför då en reducering om 4 timmar per dag i arbetstid under sjukskrivning med sjukpenning från Försäkringskassan.

Om man själv skulle ”välja” att jobba 8 timmar mån, tis och 4 timmar på onsdagen och sedan vara ”helt” sjukskriven resten av veckan (för det är bekvämt) så säger Försäkringskassan att du inte har rätt till sjukpenning – du har ju visat att du har full arbetsförmåga måndag och tisdag…

Detta är viktigt att tänka på för dig som arbetsgivare när en medarbetare blir deltidssjukskriven t ex i planering av fördelning av arbetsuppgifter och ev vikarie.

Detta är lika viktigt att tänka på för dig som är anställd och blir deltidssjukskriven. Om du jobbar mer än dina 4 timmar per dag (som i exemplet ovan) så kommer Försäkringskassan neka dig sjukpenning då du visat att du klarar att arbeta fulla dagar.

Men, det här handlade ju om övertid och sjukskrivning.

Precis – beskrivningen ovan är orsaken till att det inte går att arbeta övertid under tid med sjukpenning från Försäkringskassan, kan man arbeta längre tid per dag än den deltidssjukskrivning man har så har man högre arbetsförmåga och därmed får man längre nivå av sjukpenning eller ingen alls.

Deltidssjukskrivning är ett fenomenalt bra verktyg när arbetsförmågan bara är nedsatt delvis under en period. Målet med deltidssjukskrivningen måste dock vara att tiden ska användas till återhämtning, läkning, medicinering, rehabilitering eller annat som behövs för att återfå arbetsförmågan.

Deltidssjukskrivning är något tillfälligt.

Så – ingen övertid under en deltidssjukskrivning.

//Anna

 

 

 

1 svar på ”Får man jobba övertid när man är deltidssjukskriven?

  1. Maja Svara

    Min fråga är
    Om hen har en heltidsanställning och ett extra jobb. Hen är halvtidssjukskriven från sitt ordinarie jobb och jobbar 4 tim per dag. Hen går också till sitt extra jobb på kvällen och jobbar halv tid, är det verkligen tillåtet, min tanke är att då borde ju hen kunna jobba heltid på sitt ordinarie jobb istället för att man måste ta in vikarie för hen de 4 timmarna hen är sjukskriven, vad gäller egentligen?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.