Finbesök på rehabkoordinator-utbildningen

Igår välkomnade vi den av regeringen utsedde nationella samordnaren för en välfungerade sjukskrivningsprocess, Mandus Frykman.

Han berättade om sitt uppdrag och hur deras resonemang går i arbetsgruppen. Besöket var mycket intressant och väldigt uppskattat av alla deltagare. 

Uppdraget ska slutredovisas senare i vår och vi hoppas självklart att rehabkoordinatoruppdraget finns med som en framgångsfaktor i en välfungerande sjukskrivningsprocess.

Ett exempel som Mandus tog var just att Försäkringskassan har gjort ändringar i arbetssätt som är rätt i sig inom ramen för deras uppdrag, i stupröret Försäkringskassan.

Däremot så har dessa förändringar gett effekter och konsekvenser utanför Försäkringskassan, hos andra parter, och de har då inte beaktats, utan Försäkringskassan har endast fokuserat på sitt uppdrag.

Sammanfattningsvis är därmed problematiken att:

”Det finns ingen som förvaltar hela sjukskrivningsprocessen”
– Mandus Frykman 

Detta är bland det viktigaste som jag tar med från detta besök och samtidigt ställer jag mig frågan om vem som i framtiden ska ha uppdraget att förvalta HELA sjukskrivningsprocessen? Det är många parter, många åsikter, många lagar och regler, många erfarenheter, många myndighetsuppdrag osv.

Så, fortsättning följer 🙂

Än en gång – stort tack för ditt besök Mandus!

Det är en ära att såväl ministrar som ansvariga utredare, samordnare m fl besöker vår utbildning för rehabkoordinatorer på Karolinska Institutet.

Vem ska vi bjuda in härnäst?

//Anna 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.