Jag vet vilken typ av ledarskap jag skulle praktisera om jag vore chef!

Varje morgon läser jag Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på min iPad. Det har jag gjort senaste året och det är verkligen bekvämt! Dessutom slipper jag bära tunga kassar med papper till återvinningen.

Som jag tidigare berättat är omvärldsbevakning en stor del av mitt arbete och man aldrig vilka artiklar och ämnen som kan ge avtryck och idéer.

I dagens Svenska Dagbladet (SvD 2013-06-11) läser jag en krönika av Per Schlingmann ”Att se det ingen annan ser”. Här beskriver han just det som jag själv länge har praktiserat – nämligen att inte fastna i vardag och rutiner som något statiskt utan att se möjligheter och hur man kan göra bättre och annorlunda. Hur man kan utveckla. Att ta något statiskt och göra det levande.

Han skriver:

”tänk om alla medarbetare på alla arbetsplatser konstant skulle ha perspektivet att se nya möjligheter, istället för att betrakta arbetsplatsen som statisk”.

Det är just det som jag hela tiden framhåller i mitt arbete som rehabkoordinator. Där handlar allt om att hitta möjligheter i ett läge där kanske just det statiska är en stor bidragande orsak till arbetsoförmågans uppkomst (sjukdom/skada).

Tyvärr är det dom som driver och leder företag (arbetsplatser) som är just dom som bromsar möjligheten till utveckling genom att inte låta chefer praktisera ledarskap utan endast chefskap. Genom att ge chefer tid, resurser och mandat att vara ledare och coacha sina medarbetare ges just tillfälle till det som Schlingmann beskriver.

I en av de böcker jag läser just nu, ”Framgångsrika arbetsplatser” av Henrik Tangen hittar jag en väldigt bra illustration av vad som ingår i att vara chef/ledare.

IMG_6663

Han skriver:

”Om man ska göra en uppdelning bör man se chefskap och ledarskap som ett komplement till varandra, det ena utesluter inte det andra eftersom båda behövs för att bli framgångsrik. Vilken av parametrarna vikten ska läggas på beror på situation, arbetsgruppens mognad och andra omständigheter.”

Jag har faktiskt plan och det är att själv få praktisera just den typen av chef/ledarskap på en arbetsplats! Det skulle vara fantastiskt spännande att få bidra till att utveckla medarbetare och att få plocka fram det bästa i dem!

//Anna

1 svar på ”Jag vet vilken typ av ledarskap jag skulle praktisera om jag vore chef!

  1. Henrik Tangen Svara

    Hej!
    Kul att se att du uppskattar läsningen av min bok 🙂
    Bästa hälsningar
    //Henrik Tangen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.