Konsekvenser av slopad andra sjuklönevecka?

14664877_mIdag rapporteras det i alla medier om att Kristdemokraterna (KD) även de föreslår att den andra sjuklöneveckan ska slopas.

Första gången detta kom på tal var i augusti förra året (2012). Närmare bestämt den 26 augusti. Det var (S)-ledaren Stefan Löven som presenterade detta vid sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Läs mer på Riksdag och Departement och Socialdemokraterna.

Den 2 oktober 2012 lämnade Mats Odell och Lars-Axel Norell, båda (KD), in en motion till riksdagen gällande detta.

För inte så länge sedan, den 1 februari 2013, skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, om samma fråga på DN Debatt. Där handlar förslaget om att det ska gälla företag med färre än 50 anställda.

Idag, den 23 februari 2013, lyfts frågan igen av Kristdemokraterna. På sverigesradio.se refererar Mats Odell (KD) den undersökning som Företagarna gjorde 2011 kring arbetsgivarnas sjuklöneansvar och om hur det hindrar nyanställningar.

Svenskt Näringsliv har ställt samman en intressant skrift kring historiken med arbetsgivarens sjuklöneansvar och hur det är i andra angränsande länder. ”Sjuklöneperioden – bakgrund, införande och erfarenheter” från april 2012.

Ta Nederländerna som exempel – där betalar arbetsgivaren sjuklön i 2 år…

DN.se kan vi läsa att Regeringen är splittrad i frågan. I höst är det ett år kvar till val. Socialförsäkringen kommer med STOR sannolikhet blir en viktig valfråga.

Frågeställningen finns med i den Parlamentariska Socialförsäkringsutredning som pågår, men som är försenad. En förhoppning är att frågan om sjuklöneansvaret lyfts ut och hanteras separat – det säger idag Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna.

Företagarna har också idag släppt ännu en rapport kring frågan. Jag har läst igenom den och det är egentligen motsvarande rapport som 2011 med lite kompletteringar.

Vad ingen av alla dessa rapporter eller nyheter belyser är rehabiliteringsbehovet. Möjligheten till anpassning. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar.

Senaste tiden så har alla arbetsgivare jag träffat, och de som jobbar med arbetsgivare som kund i dessa frågor t ex FHV, tagit upp samma problem – nämligen att den upprepade korttidsfrånvaron ökar. Det är ett allvarligt problem. Dyrt för både individ och arbetsgivare. Dessa syns inte i Försäkringskassans statistik då de inte berörs av rehabiliteringskedjan och dess tidsgränser så länge det endast handlar om karensdag och sjuklönedagar.

Fråga 1 – Hur kommer upprepad korttidsfrånvaro påverkas om arbetsgivarens ansvar för den andra sjuklöneveckan lyfts bort?
Fråga 2 – Hur kommer arbetsgivarens incitament att tidigt ta tag i sjukfrånvaro och se till behov av rehabilitering för återgång i arbete påverkas?

 

Jag skickar dessa två frågor vidare till den som känner sig berörd att kommentera och gärna besvara.

//Anna

1 svar på ”Konsekvenser av slopad andra sjuklönevecka?

  1. Pingback: Skuggbudgetar – ungdomsarbetslösheten | Bloggen om jobben

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.