När blev dålig arbetsmiljö en diagnos?  

”LTs arbetsmiljö gör journalister sjuka”

Källa: ”LTs arbetsmiljö gör journalister sjuka” | Journalisten

32283899_ml

En lång artikel i tidningen Journalisten beskriver att flera medarbetare blivit sjukskrivna på Länstidningen i Södertälje på grund av dålig arbetsmiljö, eller för att vara med konkret, dålig psykosocial arbetsmiljö.

Först måste vi reda ut en väldigt viktig del i detta – dålig arbetsmiljö är inte en diagnos (även om flera skulle vilja att det var så).

Dålig arbetsmiljö, fysisk som psykosocial, är ett arbetsgivaransvar att hantera och ställa till rätta. Till det kan man t ex ta hjälp av en företagshälsovård.

Dålig arbetsmiljö kan hos anställa få medicinska konsekvenser, symtom, som man då kan bli helt eller delvis sjukskriven från, när de sätter ned arbetsförmågan.

Misstaget här är att i de flesta fall så läggs allt fokus på att rehabilitera medarbetarens symtom istället för att klarlägga orsaker och rehabilitera dessa, så som t ex en dålig arbetsmiljö, fysisk eller psykisk.

Denna artikel är för mig ännu ett bevis på hur fel det blir när man jobbar med symtomen istället för att klarlägga orsaker och hantera dessa, samt att ta ansvar, arbetsgivare som medarbetare.

Så, gör om gör rätt.

Om medarbetare som är sjukskrivna själva säger att det beror på psykosociala faktorer i arbetsmiljön – LYSSNA på dem och låt en oberoende expertresurs, som t ex företagshälsovården undersöka vad det handlar om och ge förslag på hur hela situationen hanteras på ett korrekt sätt – för inte vill vi väll att fler ska bli sjuka på grund av samma orsak?

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.