Ökningen av sjukfrånvaron har tagit ny oroväckande fart!

Namnlös

Uppgången nu visar stor likhet med den kraftiga uppgång vi hade i slutet av 1990-talet.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister

TV4 Nyheterna rapporterade igår kväll om hur sjukfrånvaron nu ökar, i alla yrken och alla branscher, och att det är just inflödet (ny ärenden) som har ökat under just nov-dec 2014. Kostnaderna har ökat med 10 miljarder de senaste 3 åren. Försäkringskassan svarar i dag att det inte vet orsak till detta än, men samtidigt att den största sjukskrivningsorsaken är psykisk ohälsa som dessutom tenderar att bli långa sjukskrivningar.

Socialförsäkringsministern pratar sig även varm om förebyggande arbete och tidiga rehabiliteringsinsatser. Vad detta innebär in praktiken är jag väldigt nyfiken på och ser fram emot när det presenteras. När det nu blir.

I ett pressmeddelande från Försäkringskassan kunde vi ta del av lite mer detaljerad information igår. Klicka här för att ta del av pressmeddelandet ››

Prognosen höjs med 1 miljard kronor 2015 och 1,5 miljarder kronor 2016. Detta beror på att antal startade sjukfall har blivit och förväntas bli fler än som prognostiserades i november 2014.

Källa: Försäkringskassan

På Expressens ledarsida kan vi idag läsa en konstruktiv sammanfattning av nuläget i frågan, när det gäller det politiska läget i frågan. Klicka här ››

 

dn

DN 2015-01-22

Det här är självklart allvarligt! Det får mig att återkomma till min ständiga frågeställning – hur kan vi, var och en, där vi är i vårt liv och arbetsliv, påverka vår egen och andras (arbets)hälsa för att bidra till att bromsa utvecklingen av den ökande sjukfrånvaron?

Har du något bra förslag?

Jag vet vad jag skulle göra…

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.