Sjukfrånvaron ökar och Försäkringskassan presenterar idag ny sajt med statistiken

Försäkringskassan lanserar en ny hemsida för statistik och analys.

Syftet är att den nya hemsidan ska bidra till att Försäkringskassans samlade kunskapsbank blir mer lättillgänglig.

Idag presenterar Försäkringskassan en helt ny sida på forsakringskassan.se för statistik & analys. Där finns då även ett separat avsnitt kring statistik om sjukförsäkringen. Läs pressmeddelandet >>

 

diagram

 

Som du säkert ser av diagrammet ovan (Källa: Försäkringskassan) så ökar nu ersättningarna för både sjukpenning och sjukersättning.

Analyser om orsak till ökningarna pågår på flera håll, t ex hos Försäkringskassan. En förklaring är de som återkommer till sjukförsäkringen efter att ha varit i arbetslivsintroduktion (ALI).

Klicka här för att komma till den nya sidan om statistik och analys hos Försäkringskassan >>

Om du som läser detta är arbetsgivare så är en rekommendation att se över hur det ser ut på er arbetsplats – har sjukskrivningarna ökat, minskat eller är de oförändrat? En rekommendation kan vara att särskilja de som enbart har fått sjuklön (korttidsfrånvaro upp till 14 dagar) från dem som får sjukpenning från Försäkringskassan (sjukfall längre än 2 veckor).

I en artikel i DN den 3 dec 2010 flaggades det för att sjukskrivningarna började öka igen (länk till artikel).

Frågan är nu bara hur länge och hur mycket de kommer öka och hur länge det dröjer innan frågan lyfts upp högt på agendan i debatten hos politiker och på tidningarnas debattsidor?

//Anna

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.