Sjukfrånvaron har sedan en tid tillbaka ökat. Försäkringskassan har tidigare rapporterat att det framför allt handlar om de sk ”återvändarna”. De som har förbrukat sina dagar med sjukpenning och därefter varit hos Arbetsförmedlingen i arbetslivsintroduktion för att sedan på nytt söka sjukpenning.
Nu visar det sig att under de senaste 12 månaderna så är det endast 20 % av ökningen som består av återvändare. Detta i dagsfärska siffror från Försäkringskassan.
Det som faktiskt står för den stora ökningen av nya sjukfall är de som har en anställning.
Detta skriver idag SKL på sin hemsida.
Relativt nyligen hade Metro Jobb en artikel i samma ämne ”Facket varnar för ny sjukskrivningsvåg”. De jämför med konjuktursvackan i början av 90-talet och den ökning av sjukskrivningarna som följde efter några år. Risken är stor att det nu upprepas.
Många jobbar på och biter ihop när det är kärva tider. När sedan konjunkturen stabiliserar sig så kommer även konsekvenserna av att ha kämpat på i motvind med små marginaler för återhämtning.
Som arbetsgivare går det redan nu att förebygga att era egna medarbetare blir sjukskrivna. Hur jobbar ni långsiktigt med dessa frågor?
Jag plockar in en modell som jag tidigare visat här i bloggen. Den har 3 påståenden. Om du som arbetsgivare så bara svarar ””nja” på bara ett av dem så finns det faktorer att se över och åtgärda i förbyggande syfte.
Vad svarar du?
//Anna