Rehabkoordinatorer inom landstinget är nu hårdvaluta!

11998909_m

Har du läst överenskommelsen mellan Sveriges kommuner och landsting och Regeringen gällande Sjukskrivningsmiljarden för 2014-15?

Det har jag. Å jag blev alldeles lycklig!

Där, på sid 10, villkor 3 Tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen (150 miljoner kronor 2014 och 175 miljoner kronor 2015), står det nu specifikt om funktionen rehabiliteringskoordinator!

Funktionen för koordinering bör utvecklas vidare för att få en bred förankring i hälsa- och sjukvården och för att bidra till ett ökat stöd för kvinnor och män och möjliggöra tidig bedömning och samordning.

Villkor – En funktion för koordinering
2014

Landstingen ska utveckla en funktion för koordinering för effektiv samverkan kring kvinnor och män i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Koordinatorsfunktionen ska ha ansvar för att vara rådgivare och kunskapsförmedlare, kontaktpersoner samarbetspartner till andra aktörer samt kontaktperson eller coach till sjukskrivna.

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen ska ha en bred förankring inom hälso- och sjukvården för att stödja patienter i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.

Funktionen ska ha både en intern och extern roll i samverkan, t ex verka för tidig kontakt inom vården, möjliggöra tidig extern samverkan och samarbete runt individen med andra aktörer såsom arbetsgivare, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen.

2015

Landstingen ska ha en funktion för koordinering på plats, i enlighet med detta villkor för 2014, som minst innebär att koordinatorsfunktionen har uppdrag/ansvar för att vara rådgivare och kunskapsförmedlare, kontaktperson eller samarbetspartner till andra aktörer samt kontaktperson eller coach till sjukskrivna. 

Koordinatorsfunktionen ska omfatta hela befolkningen som berörs av sjukförsäkringen och ha en bred förankring där sjukskrivning är vanligt förekommande inom hälso- och sjukvården för att stödja patienter i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Landstingen som har en koordinatorsfunktion med ett uppdrag som i ännu högre grad fungerar inom samordning och stöd, t ex coaching av patienter, analys av statistik, kartlägga rehabiliteringsbehov, samarbetspartners till andra aktörer och utveckling av rehabiliteringsteam får ta del av ytterligare 25 miljoner kronor.

Landstingen tar fram uppdragsbeskrivning/direktiv för koordinatorsfunktionen på landstingsnivå.

Så – för de landsting som är intresserade av att kompetensutveckla sin personal för att skapa en bra förutsättning för att kunna uppfylla villkoren ovan kan ni låta aktuella medarbetare gå kursen ”Rehabkoordinator – koordinering av rehabprocessen” med 7,5 högskolepoäng.

Kursen är på avancerad nivå och ges av Karolinska Institutet Uppdragsutbildningar med mig, Anna Sporrong, som utbildare och kursansvarig.

Nästa kursstart – 10 mars 2014. Sista dag för anmälan – 24 februari!

Klicka här för mer information >>

//Anna

PS. SKL har samlat all information om överenskommelser på sin hemsida – klicka HÄR för att ta del av dem i sin helhet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.