Arbetsskada – fysiska OCH psykiska!

Skärmavbild 2013-09-25 kl. 10.09.33

DN skriver idag att arbetsskador ökar hos unga. Hela artikeln fokuserar på fysiska arbetsskador. När någon skadar sig i en maskin eller ramlar från en stege etc.

Det som inte finns med i artikeln är  arbetsskador av psykosocial karaktär.

Psykisk ohälsa.

Vid en snabb sökning på Google hittar jag följande artikel från 2007 i Sydsvenska ”Utmattning kan klassas som arbetsskada” som baseras på en riktlinjer från länsrätten.

Utmattningssyndrom kan vara en arbetsskada. Så lyder länsrättens nya riktlinjer. Men är du sjuk måste du själv bevisa att det är en arbetsskada.

Nästa artikel i träfflistan är från LO-TCO rättsskydd 2012 ”Utmattningssyndrom hos personalhandläggare godkänt som arbetsskada”.

Kammarrätten i Göteborg har i en dom den 26 mars 2012 bedömt att faktorer som hög arbetsbelastning, stress och bristande kontroll över det egna arbetet är omständigheter som kan orsaka psykisk ohälsa. Kammarrätten ansåg att hög grad av sannolikhet förelåg för att arbetet kunnat framkalla besvären och att livränta skulle beviljas.

En tredje artikel i ämnet hittar jag hos arbetarskydd.se ”Hoppas domen kan hjälpa andra

Max Gauffin hade gått in i väggen tidigare när han anställdes på lönebidrag 2001, men ingen hindrade honom från att upprepa sitt ”allt-eller-inget-beteende”. Efter att ha fått nej i två instanser fick han i höstas rätt i kammarrätten. Hans utmattningssyndrom godkändes som arbetsskada.

Unionen har tagit fram en handbok ”Arbetsskadehandboken – att förebygga och hantera arbetsskador”. Där hittar jag följande citat på en av de första sidorna:

Detta är en arbetsskada

Alla fysiska eller psykiska skador eller hälsostörningar som uppkommer i arbetet eller till följd av arbetsförhållandena ska kunna godtas som arbetsskada. Det är dock först när Försäkringskassan, försäkringsbolag eller domstol beslutat att godkänna en arbetsskada som den är formellt accepterad som arbetsskada och ekonomisk ersättning kan beviljas. Bevisningen är många gånger svår och det måste finnas ett vetenskapligt stöd för att det verkligen finns samband mellan den typ av skada som den försäkrade har och någon faktor i dennes arbete.

Har du fler bra exempel på när psykisk ohälsa har blivit klassad som arbetsskada? Dela gärna via kommentarsfältet nedan.

//Anna

4 svar på ”Arbetsskada – fysiska OCH psykiska!

 1. Eva Isacsson Svara

  Först ett tack till Dig Anna! Klarsynt och vaken!
  Psykisk arbetsskada – utmattning – ”svårt” att få godkänt!????
  Min erfarenhet av FKs utredningar …vill Du veta?
  Det tar en stund att redogöra för!
  Känner inget av innebörden ”i människokärlekens tjänst” eller ”vanmaktens fiende” !!! Skrämmande och människofientligt, snarare!
  Fars-artat, om man inte är utsatt! Allt vad man kallar rättsligt bryter FK emot!
  Hör av Dig!

 2. den lille mannen Svara

  Bra att du tar upp psykiska arbetsskador; de är ju mycket vanliga men ignoreras oftast helt när det kommer till ekonomi, ersättning, rättssäkerhet etc.
  Jag lider svårt av posttraumatiskt stressyndrom sedan arbetsgivaren plötsligt och helt oväntat behandlade mig mycket illa.
  Fick genast en svår chock.
  Trauma=skada – men det verkar inte Afa-Försäkring eller FK ”veta”.
  Att få detta godkänt som arbetsskada/arbetsolycka verkar helt omöjligt. Och inga vettiga förklaringar till avslags ges.
  Vi borde ha kommit längre vad gäller psykiska skador, psykisk ohälsa, psykosocial arbetsmiljö, arbetsgivarens faktiska ansvar för sina anställda, FK:s roll etc – men det hela är sorgligt medeltida i vårt ”moderna” samhälle.
  Företagshälsovården är rädd att missa nästa upphandling.
  Facket är rädda att stöta sig med arbetsgivaren.
  Allt man har betalat till genom skatter och avgifter känns som ett hån.
  Man står helt ensam.
  Jag har INTE valt detta.

 3. Annica // Guld med ADHD Svara

  Jag hittade detta inlägg nu då jag, i skrivande stund, är sjukskriven på heltid för utmattningssyndrom. Jag har sedan tidigare diagnosen ADHD, vilket ökar risken för just utmattning. Många med ADHD märker inte av stress på samma sätt som personer utan ADHD, många av symtomen för ADHD är samma som vid utmattning.

  Själv upplevde jag att jag jag varit deprimerad en längre tid, sedan började jag få fysiska tecken på stress där jag bland annat fick utslag i ansiktet och på kroppen, kraftiga sömnproblem och jag tappade väldigt mycket hår.

  I mitt fall kan det bli svårt att bevisa att jag fått en arbetsskada då jag som sagt har ADHD. Dock är det något jag varit öppen om på min arbetsplats, både inför chefer, de som planerat mitt arbete och övriga kollegor. Jag har upplyst om problem vid ADHD och de fördelar som finns. Jag har bett om hjälp för att kunna hantera stress då jag själv inte märker det förrän kroppen säger ifrån, och då brukar det vara för sent för många.

  Men nu sitter jag här och mår dåligt över att ha varit sjukskriven på heltid i 6 månader och nu arbetstränar på 25%. Jag mår dåligt över att jag egentligen inte klarar av att arbeta, inte ens 25%. Jag mår dåligt över att jag mår dåligt. Jag mår dåligt över att jag inte klarar att jobba lika mycket som alla andra.

 4. Russell Cobleigh Svara

  I was injured at work at Gjuteribolaget ab in bredaryd in 2015 when an overhead lamp came loose swung down and hit me on the head and neck knocking me to the floor. even though everyone knows what happened, I am being denied livränta !

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.