Utvecklande ledarskap

Jag letar alltid efter bra texter och citat. Nu senast hittade jag ett om ledarskap i Chefstidning. Artikeln i sin helhet läser du här.

Utvecklande ledarskap utgörs av föredöme, personlig omtanke samt inspiration och motivation. Ett föredömligt ledarskap handlar om att ledaren har en god värdegrund, tar ansvar för verksamheten samt föregår med gott exempel och visar personlig omtanke. Detta innebär att ledaren ger stöd åt sina anställda och på ett framgångsrikt sätt kan konfrontera de individer som inte utfört sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt, men även lyfta det som medarbetarna utfört väl. I ledarskapet ingår vidare att utforma och förmedla tydliga och avgränsade ansvarsområden, roller och arbetsbeskrivningar för såväl chefer som anställda, samt att kontinuerliga uppföljningar och återkoppling på arbetsprestation görs. Ett utvecklande ledarskap som förmår uppmuntra och ge stöd till medarbetarna, vara närvarande, skapa dialog och ge feedback, att ge utrymme för reflektion och lära av misstag. Om vi vill skapa välmående, hållbara arbetsplatser, organisationer, ledare och medarbetare så behöver vi gå från bara affärsplanering och ekonomiskt tänkande till öppen dialog, relationsbyggande och närvaro med fokus på hållbarhet, både vad gäller verksamheten och de människor som gör denna möjlig.

Artikeln är skriven av Christin Mellner fil.dr. och forskare vid Psykologiska Institutionen, Stockholms Universitet och utredare vid Socialstyrelsen och Susanna Toivanan fil.dr. docent i sociologi och forskare vid CHESS, Stockholms Universitet/Karolinska Insisutet och inhouse forskare hos NCC Property Development AB

//Anna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.